ßßß
Składniki:200 g czekolady mlecznej220 g mąki; przesianej przez sitko35 g kakao1 1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli226 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej110 g ciemnego brązowego cukru100 g cukru2 duże jajka1 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii200 g groszków czekoladowych / kawałków czekolady50 g groszków z białej czekolady / kawałków czekoladyopcjonalnie: 100 g pokrojonych orzechówW misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól.200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Jeśli używasz czekolady, a nie groszków to pokrój ją na małe kawałeczki.
Utrzyj masło. Dodaj biały i brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut).
Dodaj jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim jajkiem. Wlej czekoladę, a następnie ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia.
Dodaj partiami mieszankę z mąką. Na końcu wsyp kawałki czekolady i wymieszaj.
Układaj na blaszce w sporych odstępach. Zwilżoną ręką możesz trochę spłaszczyć każde ciastko, ale nie za dużo, bo i tak pod wpływem ciepła w czasie pieczenia zrobi się płaskie. Piecz w 175 stopniach przez 14-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blaszce żeby trochę przestygły. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.