Wykonanie
Chockolate chip cookies to przepyszne
ciasteczka, które znane są przede wszystkim w Ameryce i Anglii. Nie wiem czy dotarły już do
Polskich cukierni. W każdym razie gościły już pewnie w niejednej Polskiej kuchni. Przyznam się, że jestem wielbicielką tych
ciasteczek. Są takie wilgotne i mięciutkie-no i oczywiście cholernie słodkie ;) Od dłuższego czasu myślałam o ich zrobieniu, ale nie mogłam znaleźć żadnego przepisu, który by do mnie przemawiał. W końcu udało mi się go odszukać na jednej z amerykańskich stron. Chociaż przyznam, że nie spodziewałam się, że za pierwszym razem uda mi się trafić na TEN smak, a jednak udało się! Po pierwszym kęsie jeszcze ciepłego
ciasteczka wiedziałam, że to TEN przepis. Smak jest taki jaki mają
ciasteczka z
cukierni-chociaż muszę przyznać, że chyba nawet lepszy ;) Myślę, że wielbiciele tych
ciasteczek by nimi nie pogardzili ;)Mąż nawet poprosił żebym wkrótce zrobiła mu je do pracy (w celu poczęstunku urodzinowego) więc myślę, że jemu też posmakowały ;)
Składniki:226 g niesolonego
masła w pokojowej temperaturze150 g
cukru160 g jasnego
brązowego cukru2 duże
jajka1 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii295 g
mąki; przesianej przez sitko1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli270 g
groszków czekoladowych lub kawałków
czekolady (ja dałam 100 g)opcjonalnie: 100 g posiekanych
orzechówMasło utrzyj na gładką masę. Dodaj biały i
brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut). Dodaj
jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim
jajkiem. Wlej ekstrakt z
wanilii i miksuj do połączenia.
W drugiej misce wymieszaj
mąkę,
sodę i
sól.Dodaj partiami suche składniki do masy z
jajkami i miksuj do połączenia. Następnie wsyp kawałki
czekolady i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możesz schować je na 30 minut (lub dłużej jeśli trzeba) do lodówki. U mnie nie było takiej potrzeby.
Używając łyżki do
lodów lub zwykłej łyżki układaj na blasze wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem, okrągłe
ciasteczka (około 35 g). Nie rozpłaszczaj ich - pod wpływem ciepła same się rozpłyną formując cienkie
ciasteczka. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 10-14 minut albo do czasu aż zrobią się złoto brązowe na brzegach. Środek
ciastka powinien pozostać wilgotny. Pozostaw
ciasteczka na blaszce żeby przestygły. Następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
----------------------Ciasto na
ciastka możesz też zamrozić.W tym celu uformuj kuleczki i włóż je na papierze do pieczenia do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełóż je do
torebki, szczelnie zamknij i przechowuj w zamrażarce. Kiedy będziesz chciała je upiec po prostu ułóż kuleczki na blasze wyłożonej papierem i piecz tak jak w przepisie - jeśli trzeba wydłuż czas pieczenia o kilka minut.