ßßß
Składniki:226 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze150 g cukru160 g jasnego brązowego cukru2 duże jajka1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii295 g mąki; przesianej przez sitko1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli270 g groszków czekoladowych lub kawałków czekolady (ja dałam 100 g)opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechówMasło utrzyj na gładką masę. Dodaj biały i brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut). Dodaj jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim jajkiem. Wlej ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.Dodaj partiami suche składniki do masy z jajkami i miksuj do połączenia. Następnie wsyp kawałki czekolady i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możesz schować je na 30 minut (lub dłużej jeśli trzeba) do lodówki. U mnie nie było takiej potrzeby.
Używając łyżki do lodów lub zwykłej łyżki układaj na blasze wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem, okrągłe ciasteczka (około 35 g). Nie rozpłaszczaj ich - pod wpływem ciepła same się rozpłyną formując cienkie ciasteczka. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 10-14 minut albo do czasu aż zrobią się złoto brązowe na brzegach. Środek ciastka powinien pozostać wilgotny. Pozostaw ciasteczka na blaszce żeby przestygły. Następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
----------------------Ciasto na ciastka możesz też zamrozić.W tym celu uformuj kuleczki i włóż je na papierze do pieczenia do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełóż je do torebki, szczelnie zamknij i przechowuj w zamrażarce. Kiedy będziesz chciała je upiec po prostu ułóż kuleczki na blasze wyłożonej papierem i piecz tak jak w przepisie - jeśli trzeba wydłuż czas pieczenia o kilka minut.