ßßß Cookit - przepis na Ciasto z Serem, Renklodami i Kruszonką

Ciasto z Serem, Renklodami i Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie wiedząc już co począć z nadmiarem śliwek w międzyczasie robienia różnorakich przetworów zrobiłam ciasto. Zawsze to kilka śliwek mniej ;)
Kiedy mąż wziął pierwszego kęsa zamruczał i przyznał się, że myślał, że nie będzie mu smakowało, ale było inaczej - na szczęście. Jego nastawienie było prawdopodobnie spowodowane tym, że oboje pochodzimy z pokolenia mam piekących w kółko serniki i szarlotki na kruchym cieście. O ile ja jestem skłonna zjeść kawałek to o Nim można powiedzieć, że po prostu takich ciast nie lubi.
To ciasto najlepsze jest na ciepło. Mi następnego dnia już tak nie smakowało-chociaż to może dlatego, że miałam już trochę dosyć tych śliwek. Dosłownie wychodziły mi już bokiem. Ciągłe smakowanie powideł, musu i konfitur, zapijane świeżo ugotowanym kompotem (bo oprócz tego w słoikach robiłam taki do picia od zaraz żeby jakoś ratować śliwki) dawało mi się we znaki i już nie mogłam patrzeć na nic co z nimi związane ;)
Przepis znaleziony tutaj .
Składniki na blachę 20x30 cm
Ciasto:
1 jajo
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu lub twarogu śmietankowego (u nie Philadelphia)
1 jajo
60 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąka
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
50 g cukru
125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Dodatkowo:
Owoce - u mnie renklody
Składniki ciasta najpierw rozcieramy palcami, a potem zagniatamy szybko na gładkie ciasto . Wylepiamy nim natłuszczoną i wysypaną mąką lub też wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Chowamy formę do lodówki i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Składniki masy serowej ucieramy.
A składniki na kruszonkę - podobnie jak ciasto - rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.
Owoce umyć, osuszyć i wydrylować .
Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto nakłuć widelcem i piec 25-30 minut.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, a na cieście ułożyć masę serową i owoce.
Posypać to wszystko kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut, aż kruszonka się zezłoci.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/ciasto-z-serem-renklodami-i-kruszonka.html