ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Ciasto drożdżowe z owocami

PRZEPIS - Ciasto drożdżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami jest jednym z moich liderów wśród ciast w okresie letnim.
W cieście można wykorzystać wszystkie owoce, jakie daje nam natura w tym wyjątkowym ciepłym okresie.
SKŁADNIKI:
3 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka 2%
5 łyżek cukru
masło
2 jajka
drożdże
cukier waniliowy
skórka z pomarańczy
truskawki
rabarbar
wiśnie
brzoskwinie
Kruszonka:
Cukier puder
Masło
Mąka
Lukier:
Sok z cytryny
Wrzątek
Cukier puder
W rondelku rozpuścić 50 g masła, dodać cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Dolać szklankę mleka i podgrzać, aż będzie ciepłe. Następnie 2 żółtka, skórkę pomarańczową i drożdże połączyć razem z 1 łyżką mąki, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w przykrytej misce. Owoce pokroić a rabarbar posypać cukrem i odstawić do lodówki. Z 3 łyżek mąki, 3 łyżek masła i 3 łyżek cukru pudru tworzymy kruszonkę. Ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pokrywamy go owocami i kruszonką. Pieczemy około 35-50 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. Po wyciągnięciu ciasta szykujemy lukier. Cukier puder mieszamy z wrzątkiem i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Od razu polewamy nim ciasto.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/05/przepis-ciasto-drozdzowe-z-owocami.html