Wykonanie
Ni to
tarta, ni placek. Kruche ciasto,
owoce w środku, nie trzeba wcześniej piec kruchego
spodu. Bardzo szybkie w przygotowaniu i równie smaczne.
Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 250g
mąki- 125g
masła- 1 łyżki
śmietany- 1
jajka- szczypty
soli- 3 tabletek słodzikuNadzienie:- 1kg słodkich
jabłek- 2 łyżek
śmeitany 36%- 2 łyżek
mąki- 20g
masła- łyżeczki
cynamonuZagnieć kruche ciasto ze zmiażdżonym słodzikiem; zwróć uwagę na to, by nie był on aspartamowy, umieść ciasto w lodówce. Po 30 minutach rozwałkuj cienko je na papierze do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Obsyp je
mąką,
cynamonem i polej
śmietaną. Wymieszaj by
jabłka były pokryte
mąką i
śmietaną. Rozłóż
jabłka na cieście zostawiając około 7cm nieprzykrytych brzegów. Na jabłkach ułóż kawałki
masła. Ułóż brzeg ciasta na jabłkach. Piecz galette w 180 stopniach bez termoobiegu przez 40 minut. Później 10 minut z grillem od góry. Jeśli chcesz by ciasto było bardziej słodkie dodaj do
jabłek 3 łyżki
cukru, jak dla mnie jest smaczne nawet bez tego dodatku.Smacznego!!!