ßßß Cookit - przepis na Tarta sernikowa z pomarańczową nutą

Tarta sernikowa z pomarańczową nutą

nazwa

Wykonanie

W dodatku prosty przepis, który każdemu się uda!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki
- 60g cukru
- 120g masła
- szczypty soli
- 1 jajka
- łyżeczki śmietany 30%
Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto, rozwałkuj i umieść w posmarowanej masłem formie do tarty. Dociśnij ciasto do brzegów i umieść w lodówce na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C z termoobiegiem, na cieście umieść papier do pieczenia i wysyp go grochem lub innym produktem, który nie spali się w piekarniku, zapobiegnie to spływaniu boków i tworzeniu nierównego spodu. Piecz przez 15 minut po czym zdejmij papier z grochem i piecz dalej aż do lekkiego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wyłącz termoobieg i zmniejsz temperaturę o 10 stopni.
W czasie gdy kruchy spód się piecze przygotuj masę sernikową.
- 200ml śmietany 30%( minus łyżeczka do ciasta)
- 300g gładkiego serka waniliowego do serników
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- sok z połowy pomarańczy
Białka oddziel od żółtek, żółtka utrzyj z serem i cukrem. Śmietanę ubij na sztywno, białka również. Do sera dodaj sok z pomarańczy i wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę i białka, wymieszaj delikatnie lyżka by nie stracić puszystości. Wypełnij kruchy spód masą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut. Nie martw się jeśli masa zacznie rosnąć ponad ciastem, później opadnie. Gdy sernik się zarumieni wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2013/01/tarta-sernikowa-z-pomaranczowa-nuta.html