Wykonanie
Postanowiłem zrobić dziś pierogi, wypróbowałem polecony mi przepis na ciasto i jestem całkiem zadowolony. Polecam.Do ciasta na 10 pierogów potrzebujesz:- 200ml
śmietany-
mąki pszennej tyle, ile zabierze- szczypty
soliDo farszu :- 200g
piersi z kurczaka- pół paczki
mrożonego szpinaku ze
śmietaną- 3 ząbków
czosnku- 1
cebuli-
soli i
pieprzuZacznij od pokrojenia
kurczaka na małe kawałki, przypraw go
solą i
pieprzem i usmaż na średnim ogniu. Gdy
mięso będzie gotowe, zmniejsz gaz i wrzuć na patelnię
szpinak i pokrojoną w kostkę
cebulę. Wyciśnij
czosnek i dodaj do farszu, Duś, aż
szpinak się rozpuści i mieszaj. Farsz powinien zagęścić się w kilka minut. Zdejmij go wtedy z ognia i pozwól mu ostygnąć.
Ciasto uzyskasz mieszając
śmietanę z
mąką,dodawaj ją stopniowo i wyrabiaj ciasto. Jest dobre, gdy po wyrobieniu przestanie być lepkie. Wtedy rozwałkuj je i wytnij w nim kółka. Do każdego pierożka nałóż nieco farszu, nie za dużo, bo nie będziesz mógł go zamknąć. Złóż na pół i nieco zwilż brzegi,
potem złącz je i ściśnij; upewnij się, że dobrze się skleiło, inaczej farsz wypłynie na patelnię. Rozgrzej
olej na patelni i wrzuć pierożki, smaż z obu stron do zarumienienia.Smacznego!!!