ßßß
Cookit - przepis na Pomarańczowy Tort Pavlova
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pomarańczowy Tort Pavlova
Składniki
Jajko
Sok z cytryny
Mąka ziemniaczana
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Zapach pomarańczowy
Pomarańcza
Beza
Śmietana
Wykonanie
Składniki:12 dużych
jajek
(po 6 na warstwę)600g
cukru pudru
(po 300g na warstwę)2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
250g
serka mascarpone
300ml
śmietany kremówki
70g
cukru pudru
1łyżeczka
cukru waniliowego
zapach pomarańczowy
2 łyżki
soku z cytryny
2
pomarańcze
Na początek wyciskamy sok z połówki
cytryny
.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder
,
mąkę ziemniaczaną
i
sok z cytryny
.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 28cm.
Na okrąg wykładamy masę
białkową
pozostawiając lekkie wgłębienie po środku. Pieczemy 1 godzinę w 140 ºC.
Bezę
po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę
ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy
mascarpone
,
cukier
,
cukier waniliowy
,
sok z cytryny
i
zapach pomarańczowy
.
Pomarańcze
obieramy i kroimy z plastry.
Jedną
bezę
smarujemy kremem
śmietanowym
.
I układamy
pomarańcze
dość gęsto.
Przykrywamy drugim krążkiem
bezy
. Smarujemy kremem i dekorujemy plastrami
pomarańczy
.
Górę posypujemy mieszanka,
kardamonu
,
cynamonu
,
anyżu
i
goździków
. Gotowe.
Połączenie słodkiej
bezy
z kwaskową
pomarańczą
jest nieziemskie. PolecamSmacznego.
Źródło:
http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/01/pomaranczowy-tort-pavlova.html
Przepisy powiązane
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Składniki powiązane (0)