ßßß
Składniki:12 dużych jajek (po 6 na warstwę)600g cukru pudru (po 300g na warstwę)2 łyżki soku z cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanej250g serka mascarpone300ml śmietany kremówki70g cukru pudru1łyżeczka cukru waniliowegozapach pomarańczowy2 łyżki soku z cytryny2 pomarańcze
Na początek wyciskamy sok z połówki cytryny.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 28cm.
Na okrąg wykładamy masę białkową pozostawiając lekkie wgłębienie po środku. Pieczemy 1 godzinę w 140 ºC. Bezę po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zapach pomarańczowy.
Pomarańcze obieramy i kroimy z plastry.
Jedną bezę smarujemy kremem śmietanowym.
I układamy pomarańcze dość gęsto.
Przykrywamy drugim krążkiem bezy. Smarujemy kremem i dekorujemy plastrami pomarańczy.
Górę posypujemy mieszanka, kardamonu, cynamonu, anyżu i goździków. Gotowe.
Połączenie słodkiej bezy z kwaskową pomarańczą jest nieziemskie. PolecamSmacznego.