ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.

Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.

nazwa

Wykonanie

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100g mąki gryczanej
- 200g mąki z migdałów
- proszek do pieczenia
- 1 banan
- sok z cytryny
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
Opcjonalnie: jagody lub inne owoce
Mleko z olejem i cukrem zagotować po czym o studzić. Obydwie m ąki przesiać, dodać proszek, cynamon i płynne składniki. Banana rozdusić widelcem, skropić cytryną i wymieszać z resztą ciasta. Na sam koniec dodać jagody.
Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/03/babka-wielkanocna-z-jagodami-bez.html