ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa babka z musem jabłkowym

Bezglutenowa babka z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania babki potrzebujemy:
- 250 ml mleka roślinnego
- 50 g oleju roślinnego
- 100 g mąki gryczanej
- 200 g mąki z orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy)
- proszek do pieczenia
- mus z 3 jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
Najpierw oczyście jabłka z gniazd nasiennych oraz obierzcie je z łupiny, pokrójcie w kawałki i ugotujcie w niewielkiej ilości wody. Rozmiękczone kawałki blendujemy na jednolitą masę, po czym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy mleko z dodatkiem oleju oraz cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić.
W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Wszystkiego niesłodkiego!
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/04/babka-z-musem-jabkowym-bez-glutenu.html