Wykonanie
Rosół to typowo niedzielne danie i wspaniałe remedium na wszelkie choroby.
FAZA PIERWSZA - ZUPA- 1
bażanta (wcześniej oskubanego i oczyszczonego)-
włoszczyznę- opcjonalnie (dwie gałązki
rozmarynu)Z
bażanta i
włoszczyzny ugotowac rosół, tak jak standardowy rosół, który zawsze gotujemy.Wiadomo,
bażant nie jest powszechnym
mięsem, śmiało zastąpcie go
kurą lub innym
mięsem.Polecam dodanie
rozmarynu - świetnie podkręca smak zupy!FAZA DRUGA - KLUSECZKI- 1 szklanka
mąki- 1
jajko- 1 szklanka
mleka-
sól,
pieprz- garść posiekanej
bazyli i
rozmarynuDo miski wsypać
mąką,
przyprawy, wlać
mleko i wbić
jajko. Całość wymieszać łyżką aby nie powstały grudki (w ostateczności pomógł mi w tym blender). Rosół podgrzać i gdy będzie gorący za pomocą dwóch łyżek lub sitka dodawać ciasto na kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotowac ok 2 minuty.