Wykonanie
Witam amatorów serników. Dzisiaj mam propozycję na atrakcyjny sernik o fantastycznym smaku. Ciacho bogate w
białko i
czekoladę naprawdę stawia na nogi. Polecam gorąco na różne okazje.Pośród słodkości ze świeżymi
owocami lata- nie to, żeby mi się przejadły- zatęskniłam za czymś odmiennym i z
czekoladą,


Składniki na dużą blachę o wymiarach około 24 cm x 40 cm
biszkopt z 3 jaj lub
biszkopt z 5 jaj lub 250 g ciemnych
biszkoptów albo
herbatnikówprzepis na
biszkopt ciemny z 3 jajprzepis na
biszkopt ciemny z 5 jajokoło 50 ml ponczu do posmarowania
biszkoptu - skład: łyżka
soku z cytryny,
woda zimna przegotowana, płaska łyzeczka
cukru lub zamiast ponczu, jeśli mamy pod ręką kompot na przykład z
truskawek.Masa serowaokoło 60 dag
twarogu półtłustego5 jaj3/4 szklanki drobnego
cukru250 ml
mleka 2% (pełna szklanka)2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejulubiony aromatszczypta
soli1-2 łyżeczki
kakaoPianka czekoladowa550 ml dobrze schłodzonej
śmietany 30%, z tego około 50 ml do mieszania z
czekoladą w kąpieli
wodnej100 g ciemnej
czekolady gorzkiej minimum 60%
kakao1 łyzeczka
kakao w proszku4 łyżeczki z brzuszkiem
cukru pudru1,5 łyzeczki z brzuszkiem
żelatyny - opcjonalnie jesli chcemy, źeby pianka była bardziej sztywna - zrobiłam bez niej i wyszła delikatna masa, dająca się kroić nożem a jesli bym dodała do niej
żelatynę to wówczas rozklejam ją najpierw w 2-3 łyżkach zimnej przegotowanej
wody i kiedy spęcznieje, wstawiam
żelatynę w szklance do naczynia z gorącą
wodą. Mieszam i czekam aż się dobrze rozpuści. Do ciepłej
żelatyny dodaję kilka łyżek gotowej pianki. Energicznie mieszam. Dodaje do całości pianki i energicznie miksuję.Przygotowanie sernikaUpieczony wystudzony
biszkopt nasączam ponczem.Zabieram się do masy serowej - ubijam
białka na sztywno ze szczyptą
soli. Na koniec dodaję do ubitej piany dla usztywnienia łyżkę lub dwie
cukru i chwilę miksuję. Do osobnej misy wkładam
twaróg, resztę
cukru, trochę
mleka na początek i blenderem miksuję na gładko. Dodaję
żółtka. Miksuję krótko. Dodaję
makę ziemniaczaną. Miksuję do połączenia i dodaję resztę
mleka. Ponownie miksuję krótko do jednolitej masy. Odstawiam robot i mieszam dużą łyżką masę
serową z ubitą pianą - ostrożnie i jak najkrócej. Nie martwie się, że w
masie gdzieniegdzie widac pęcherzyki piany. Im dłużej mieszamy tym sernik będzie mniej pulchny. Tłuszczu nie trzeba dodawać, bo
twaróg ma go sporo a przekonacie się, że i tak sernik bez niego smakuje idealnie. Wylewam masę
serową na ciasto i wstawiam do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 175 stopni C. Piekę około 40-45 minut na funkcji grzałka góra-dół. Sernik kiedy ostygnie zawsze trochę opada tworząc zagłębienie, które wypełniam pianką
czekoladową.
Czekoladę rozpuszczam ze
śmietanką i
kakao w kąpieli
wodnej (naczynie szklane wypełnione składnikami układam na rondlu z ciepłą
wodą). Trochę to trwa aż
czekolada się roztopi, dlatego warto ją rozdrobnić. Temperatura
wody nie powinna przekraczać 40 stopni, gdyż masa
zrobi się brzydka i straci blask
czekolady.
Czekolada topnieje w temperaturze 34 stopni C, mniej więcej w temperaturze ludzkiego ciała. Mieszam składniki na konsystencję kremu i dodaję do ubitej
śmietany, którą słodzę zaraz po ubiciu i chwilę miksuję. na koniec dodaję
krem czekoladowy. Miksuję i wykładam masę na dobrze wystudzony sernik, który wcześniej posypałam
kakao przez sito. Na wierzch wyrównanej masy dodaję cienką warstwę
kakao lub robię polewę albo posypuję startą
czekoladą. Ciasto musi poleżeć w lodówce kilka godzin. najlepsze jest na drugi dzień a super, jak się niestety kończy.Życzę udanych wypieków!Pozdrawiam Weronika