Wykonanie
Witam serdecznie. Polecam przepis na sprawdzony
biszkopt kakaowy. Do przepisu, jak zawsze, dołączam filmik, gdzie krok po kroku pokazuje każdy etap.
Róbcie go razem ze mną. Na pewno Wam się uda!
Składniki5 dużych jaj3 łyżki z brzuszkiem
mąki tortowej pszennej (około 70 g)2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej2 łyżki z brzuszkiem ciemnego
kakao (holenderskie)3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli2-3 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie
Biszkopt kakaowy wolę piec w większych formach, żeby nie był zbyt wysoki, by dobrze dopiekł się w środku. U mnie forma o średnicy 25 cm, której nie smaruję, żeby ciasto było równe bez górek po upieczeniu. Spód wykładam papierem do pieczenia.Mieszam
mąkę tortową, ziemniaczaną i
kakaoUbijam
białka ze szczyptą
soli na sztywno (
jajka najlepsze z temperaturą pokojową lub nieco ogrzane w ciepłej wodzie). Kiedy piana sztywna dodaję sporą łyżkę
cukru pudru i miksuję około pół minuty.W osobnej misie miksuję
żółtka z pozostałym
cukrem i po chwili dodaję gorącą
wodę. Ogrzane
żółtka szybko się spieniają i powiększają kilkukrotnie masę. Dzięki nim i ubitej pianie ciasto jest fantastycznie puszyste bez potrzeby dodawania
proszku do pieczenia. Łącze obie pianki
białkową i
żółtkową krótko miksując robotem. Odstawiam mikser. Przez sito dodaję niewielkie porcje sypkich składników, mieszając jednocześnie całość ostrożnie łyżką. Nie przedłużam mieszania i przelewam ciasto do tortownicy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni C. Piekę około 35-40 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta
biszkopt wyjmuję z piekarnika. Kiedy przestygnie zdejmuję papier do pieczenia i kroję na dwa solidne płaty lub 3 cieńsze.Dziękuję za każde odwiedzinykomentarze i polubieniaPozdrawiam Weronika