Wykonanie
Wiem, wiem, znacie lepsze, z wyszukanymi dodatkami... Mnie jednak chodzi głównie o to, żeby pokazać, że to naprawdę kilka minut lekkiej pracy dzieli nas od smacznego
napoju, z
owoców, pod ciężarem których własnie uginają się teraz stragany.
Jabłka dodaję w skórkach, bo to w nich najwięcej dobroci a smakowite
śliwki dają piękny
rabarbarowy kolor, zaś
miętę polecam bardziej niż
kawę - stawia na nogi i rozjaśnia umysł.
Składniki4 średnie
jabłka4 duże
śliwki6-8 łyżeczek
cukru trzcinowego4-5 górnych gałązek świeżej
miętydzbanek z
wodą o pojemności 1,5 l,PrzygotowaniePrzepis na filmie1. Umyte
jabłka bez pestek rozdrabniam na ósemki. To samo robię ze
śliwkami, wyjmując wcześniej z nich pestki.2. Zalewam
owoce wodą i wstawiam na palnik. Kiedy się zagotują dodaję
cukier. Mieszam. Gotuję około 2 minut. Kiedy
owoce ładnie się wybarwią i zmiękną, dodaję
mięte i gotuję jeszcze dosłownie kilka sekund. Wyłączam palnik.3. Studzę i przelewam przez sito. Kiedy na dworze zimno
napój przecedzam jeszcze gorący.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika