ßßß Cookit - przepis na Kompot jabłkowo-śliwkowo-truskawkowy z miętą

Kompot jabłkowo-śliwkowo-truskawkowy z miętą

nazwa

Wykonanie

...czyli jak wykorzystać zalegające w zamrażarce owoce i suszoną miętę.
Składniki:
mrożone śliwki
mrożone truskawki
2 świeże jabłka
1 gałązka suszonej mięty
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mrożone owoce rzucamy do wody.
2. W międzyczasie myjemy jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki, rzucamy do gotujących się owoców. Dodajemy suszoną miętę.
3. Kiedy się zagotuje zmieszamy płomień gazu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy, przykrywamy pokrywką aż kompot trochę ostygnie i "nasiąknie" aromatem mięty. Kompot przelewamy przez sitko, wlewamy do dzbanka i dodajemy odrobinę cukru.
Dzięki dodatku mięty, napój jest bardzo orzeźwiający - w sam raz na ciepłe dni.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/05/kompot-jabkowo-sliwkowo-truskawkowy-z.html