Wykonanie
...czyli jak wykorzystać zalegające w zamrażarce
owoce i suszoną
miętę.
Składniki:mrożone
śliwkimrożone truskawki2
świeże jabłka1 gałązka suszonej
miętycukier do smakuSposób przygotowania:1.
Mrożone owoce rzucamy do
wody.2. W międzyczasie myjemy
jabłka, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki, rzucamy do gotujących się
owoców. Dodajemy suszoną
miętę.3. Kiedy się zagotuje zmieszamy płomień gazu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyłączamy, przykrywamy pokrywką aż kompot trochę ostygnie i "nasiąknie" aromatem
mięty. Kompot przelewamy przez sitko, wlewamy do dzbanka i dodajemy odrobinę
cukru.Dzięki dodatku
mięty,
napój jest bardzo orzeźwiający - w sam raz na ciepłe dni.Smacznego :)