ßßß
porcja na 2-3 osoby1 litr mleka ( użyłam kupne mleko tzw. świeże)sok z połowy cytryny1-2 łyżki kwaskowej śmietany 12 lub 18% lub 2 łyżki kefiru (opcjonalnie - w razie, gdyby twarożek opornie oddzielał się od serwatki)Przygotowanie twarożku z mleka
1. Mleko podgrzewam, ale nie dopuszczam do wrzenia. Na początku, kiedy jest już ciepłe wlewam do niego sok cytrynowy. Mieszam co jakiś czas, żeby oddzielone białko nie przywierało do dna.2. Jeśli białko słabo oddziela się od serwatki a mleko już dosyć gorące, wystarczy dodać ciut kwaskowej śmietany, kefiru lub jeszcze trochę soku z cytryny.4. Wyłączam płomień i zostawiam zważone mleko jeszcze przez kilkanaście minut w garnku.5. Osączam twaróg na gęstym sicie kilka godzin.Twarożek jest idealny i słodziutki. Nie obawiajcie się. Kwas z cytryny został w serwatce. Aha... Serwatki nie trzeba wylewać. Można ją zużyć do zalewajki, czy innej zupy lub rozrobić w niej proste ciasto naleśnikowe.Składniki do sałatki z domowym twarożkiem
twarożek z 1 litra mleka (około 25 dag)kilka rzodkiewekpęczek szczypiorku2 łyżki gęstego jogurtusól i pieprz do smakuPrzygotowanie sałatki1. Rzodkiewkę kroję w drobniejszą kostkę2. Siekam szczypiorek3. Mieszam wszystkie składniki i przyprawiamTo wyjątkowo pyszna i prosta pasta do pieczywa. Przy okazji polecam do niej mój przepis na wymarzone bułeczki na śniadanie .SMACZNEGO!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika