Wykonanie
Dania postne nie muszą być nudne ani bez wyrazu. Wystarczy kilka sprawdzonych składników, by w
porze posiłku poczuć satysfakcję z przygotowanego dania. Jędrność podsmażonych
pieczarek, niesamowita w smaku, zawsze w dziesiątkę sprawdzająca się
cukinia i tradycyjne dodatki
cebulowe sprawiają, że potrawa przemyka przez
język z rozkoszą i niemałym zadowoleniem. Istotnym walorem, w czasach, kiedy nikt nie ma czasu na mozolenie się przy kuchni jest bardzo krótki czas przygotowania. Gorąco polecam!!!Składniki:1/3 paczki sprawdzonego
makaronu25 dag
pieczarek1 średnia
cukiniakawałeczek
pora1 mała
cebula2-3 łyżki
oleju w sezonie świeże
zioła lub suszone
zioła prowansalskiesól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Jeśli nie mamy
makaronu, który został niezużyty z poprzedniego dnia, gotujemy według przepisu, uważając, żeby kluski zachowały jędrność, ale żeby nie były twarde.2. Umytą
cukinię kroję w półplasterki (warto ją od razu trochę posypać
solą i wymieszać) a
pieczarki, jeśli w miarę świeże, nie obieram ze skórek. Umyte
grzyby kroję dosyć grubo.3.
Cebulę i
pora kroje drobniutko i
solę jeszcze na desce (można dodać 1 rozdrobniony pazurek
czosnku)4. Na rozgrzany tłuszcz w dużym rondlu wsypuję
cebulę. Podsmażam do zeszklenia i dodaję
pora zioła prowansalskie i trochę
pieprzu. Chwilkę podsmażam i zaraz dodaję
cukinię. Mieszam. Duszę całość po przykryciem około 2 minut. Po czym dodaję
pieczarki i duszę kolejne 2 minuty. W razie potrzeby koryguję smak i mieszam.5. Pod koniec dodaję
makaron, ciut
papryki słodkiej czerwonej. Mieszam dokładnie i chwilkę podgrzewam całość, by kluski porządnie się zagrzały i przeszły smakiem pozostałych składników. Na tym etapie, zwłaszcza w sezonie, dodaję świeże
zioła i
zieleninę. Gotowe. Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika