ßßß Cookit - przepis na Najlepsza pasta z makreli ekstra do przekąsek

Najlepsza pasta z makreli ekstra do przekąsek

nazwa

Wykonanie

Makrela to jedna z ciekawszych ryb, z której można przygotować bardzo smaczne pasty, sałatki, kotleciki, wszystko to, co przyjdzie nam do głowy i przypadnie do gustu. Polecam mój prosty sposób na makrele ze szpinakiem, dekoracyjną przepyszną pastę, świetną do przekąsek, na co dzień, imprezę w domu czy w ogrodzie.
Składniki
dodatkowo
oraz
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie
Przygotowanie pasty możesz zobaczyć na filmie
1. Pokrojoną i nieco posoloną drobno cebulkę podsmażam na patelni aż dobrze zmięknie (można co jakiś czas podlewać ją 1-2 łyżkami wody, dzięki temu cebulka za nadto nie zbrązowieje. Na koniec (ewentualną obecność wody trzeba wówczas odparować) dodaję zioła prowansalskie i bardzo krótko podsmażam (podsmażone zioła mają mnóstwo smaku). Dodaję rozmrożony i osączony szpinak (mrożonki są również zdrowe a w sezonie najlepiej korzystać ze świeżego szpinaku). Troszkę solę i duszę jeszcze maksymalnie dwie minuty. Co jakiś czas mieszam. Ważne, żeby szpinak nie zmienił koloru.
2. Przygotowuję szczegółowo makrelę. Zaczynam od usunięcia skóry i kręgosłupa a potem kawałek, po kawałku, zwłaszcza z mięska z okolic brzuszka, wyjmuję wszystkie ości.
3. Do makreli dodaję szpinak z cebulką i doprawiam musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem (niektóre wędzone makrele są bardzo słone, zwłaszcza te z marketów - wówczas, dodajemy sól bardzo ostrożnie). Mieszam i gotowe.
4. W chlebku tostowym (użyłam chleba z ziarnem) wycinam kółeczka. Łatwiejsza metoda to pokrojenie w plastry na przykład bagietki albo zgrabnych okrągłych paluchów. Zapiekam je na chrupiąco w piekarniku na funkcji grilla - 4 minuty w temperaturze 190 stopni C. (przed włożeniem do piekarnika można je skropić olejem lub oliwą).
5. Każde przestudzone chlebowe ciasteczko smaruję cienko pastą.
Potem układam po talarku świeżego ogórka, dla dodatkowej chrupkości. Szprycuję pastą wszystkie przekąski i dekoruję. Możecie przy dekorowaniu puścić wodze fantazji (używając jednak dodatków, które nie pogorszą wyśmienitego smaku pasty, bo liczy się nie tylko wygląd, ale przede wszystkim smak) i przygotowywać wspaniałe, pyszne i kolorowe wiosenne przekąski. Gorąco polecam!!!
Jeśli spodobał Ci się przepis POLUB i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/najlepsza-pasta-z-makreli-ekstra-do.html