Wykonanie
Makrela to jedna z ciekawszych ryb, z której można przygotować bardzo smaczne pasty, sałatki, kotleciki, wszystko to, co przyjdzie nam do głowy i przypadnie do gustu. Polecam mój prosty sposób na
makrele ze
szpinakiem, dekoracyjną przepyszną pastę, świetną do przekąsek, na co dzień, imprezę w domu czy w ogrodzie.Składniki
dodatkowo
oraz1 łyżka
soku z cytryny1-2 łyżeczki
brązowego cukruPrzygotowaniePrzygotowanie pasty możesz zobaczyć na filmie1. Pokrojoną i nieco posoloną drobno
cebulkę podsmażam na patelni aż dobrze zmięknie (można co jakiś czas podlewać ją 1-2 łyżkami
wody, dzięki temu
cebulka za nadto nie zbrązowieje. Na koniec (ewentualną obecność
wody trzeba wówczas odparować) dodaję
zioła prowansalskie i bardzo krótko podsmażam (podsmażone
zioła mają mnóstwo smaku). Dodaję rozmrożony i osączony
szpinak (mrożonki są również zdrowe a w sezonie najlepiej korzystać ze
świeżego szpinaku). Troszkę
solę i duszę jeszcze maksymalnie dwie minuty. Co jakiś czas mieszam. Ważne, żeby
szpinak nie zmienił koloru.2. Przygotowuję szczegółowo
makrelę. Zaczynam od usunięcia skóry i kręgosłupa a
potem kawałek, po kawałku, zwłaszcza z
mięska z okolic brzuszka, wyjmuję wszystkie ości.3. Do
makreli dodaję
szpinak z
cebulką i doprawiam
musztardą,
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą i
pieprzem (niektóre
wędzone makrele są bardzo słone, zwłaszcza te z marketów - wówczas, dodajemy
sól bardzo ostrożnie). Mieszam i gotowe.4. W
chlebku tostowym (użyłam
chleba z ziarnem) wycinam kółeczka. Łatwiejsza metoda to pokrojenie w plastry na przykład
bagietki albo zgrabnych okrągłych paluchów. Zapiekam je na chrupiąco w piekarniku na funkcji grilla - 4 minuty w temperaturze 190 stopni C. (przed włożeniem do piekarnika można je skropić
olejem lub
oliwą).5. Każde przestudzone
chlebowe ciasteczko smaruję cienko pastą.
Potem układam po talarku świeżego
ogórka, dla dodatkowej chrupkości. Szprycuję pastą wszystkie przekąski i dekoruję. Możecie przy dekorowaniu puścić
wodze fantazji (używając jednak dodatków, które nie pogorszą wyśmienitego smaku pasty, bo liczy się nie tylko wygląd, ale przede wszystkim smak) i przygotowywać wspaniałe, pyszne i kolorowe wiosenne przekąski. Gorąco polecam!!!Jeśli spodobał Ci się przepis POLUB i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...