Wykonanie
Mięciutkie
brzoskwinie z
syropu otulone kremem z
bitej śmietany, w ciemnym
biszkopcie - fuzja kilku smaków i rozkosz dla podniebienia. Gorąco polecam!!! Taki tort nie tylko świetnie się prezentuje, ale przede wszystkim zaspokaja wymagania wybrednych łasuchów.Znajdź mnie także na facebookuŁatwo wykonacie tego typu dekorację, zrobiłam centralnie obwódkę z kremu w kształcie
serca, gdzie ułożyłam plastry
brzoskwiń i polałam je gęstniejącą
galaretką. Zobacz, jak robię na żywo w YT tort
brzoskwiniowySkładniki na
biszkopt (
biszkopt ciemny)użyłam średniej tortownicy - około 27 cm.6 dużych jaj0,5 szklanki
cukru6 kopiastych łyżek
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki mocnego
kakao (z wiatrakiem)szczypta
soli1/4 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie
biszkoptuSpód tortownicy wykładamy papierem,
boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Oddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka ze
solą, dodając pod koniec 2 łyżeczki
cukru, by utrwalić pianę. Do
żółtek dodajemy
cukier, gorącą
wodę i miksujemy. Gdy masa
żółtkowa nieco zbieleje, dodajemy ją do ubitych
białek i delikatnie łączymy, najlepiej przy pomocy łyżki. Wymieszane
mąki z
kakao, dodajemy partiami do masy i ostrożnie łączymy, starając się robić to, mimo wszystko, jak najkrócej. Wlewamy
kakaowy biszkopt do formy wstawiamy czym prędzej do piekarnika na około 30-35 minut. Kiedy się upiecze, może stygnąć w piekarniku, ale jeszcze ciepły wyjmujemy z formy i układamy na kratce, by go trochę osuszyć.Pozostałe składniki do
tortu0,5-0,6 litra
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudrukilka kropel
olejku pomarańczowego - ożywi smak
śmietany, który, jak dla mnie bez tego dodatku jest nieco mdły2-3 łyżki
dżemu wiśniowegopuszka
brzoskwiń w syropie (około 10 połówek tego
owocu)50 ml
alkoholu (dodatek do
syropu z
brzoskwiń, którym nasączamy płaty
biszkoptu)
wiórki kokosowe do obsypania
boku tortu (lub inna posypka)barwnik do niewielkiej ilości
bitej śmietany (użyłam
pistacjowy, ale może to być zupełnie inny kolor)1/3
torebki galaretki cytrynowej lub pomarańczowej2 łyżeczki
żelatyny do
bitej śmietanyPrzygotowanie
tortuW szklance rozklejamy
żelatynę w małej ilości chłodnej
wody i wstawiamy do drugiego naczynia z ciepłą
wodą, dzięki temu dokładnie się rozpuści. W drugiej szklance zalewamy gorącą
wodą 1/3
torebki galaretki i zalewamy 150 ml gorącej
wody, mieszamy do rozpuszczenia.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Układamy pierwszy płat na paterze i nasączamy
syropem. Smarujemy
dżemem a na to dajemy część kremu z
bitej śmietany i układamy
brzoskwinie pokrojone w pół-plastry (dozujemy tak, by ich starczyło na kolejne przełożenie i dekorację (do dekoracji wybrałam najładniejsze kawałki). Przykrywamy drugim krążkiem
biszkoptu, nasączamy i przesmarowujemy kremem. Ponownie układamy
brzoskwinie, przykrywamy ostatnim płatem, nasączamy i pokrywamy całość cieniutką warstwą kremu.