Wykonanie
Jeśli pragniecie smaku najprawdziwszej pieczeni to dzielą was od niej raptem dwa kroki: marynata z mojego przepisu oraz szczegółowy opis, jak sprawić, by
szynka była wyśmienita. Żaden kupny wyrób jej nie dorówna!W przeddzień kupujemy 1,5 lub 2 kilogramy
łopatki.
Mięso obmywamy, wrzucamy do miski i nacieramy
przyprawami (
sól - płaska łyżka, szczypta
słodkiej papryki i roztartego w dłoniach
majeranku,
pieprz, cztery łyżki
octu winnego, 3 łyżki
oleju rzepakowego - całość masujemy dłońmi przez kilka minut). Odstawiamy do lodówki, do jutra lub na 24 godziny.Rozgrzewamy dużą patelnię (bez
oleju - jest w marynowanym
mięsie), kładziemy
sztukę mięsa i rumienimy z każdej strony, by szczelnie pozamykać
drogi ucieczki dla
soków - to dzięki nim smak pieczonego mięsiwa jest wspaniały. Na dno brytfanny (musi być z przykryciem lub można to zrobić w rękawie, osobiście wolę to pierwsze), układamy ćwiartki z dwóch
cebul, 4 pazurki posiekanego
czosnku, którym posypujemy
łopatkę lub inną część
mięsa, kilka ziaren jałowca - ja obowiązkowo dodaje kilka gałązek
tymianku, jedną pokrojoną szarą renetę (niesamowite
jabłko do cięższych potraw i doskonale kruszy
mięso) oraz łyżkę
powideł śliwkowych (świetne do marnowania). Przykrywam pokrywą i wsuwam do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni C. Po 30 minutach zaglądam do formy, obracam
mięso i oblewam sosem, zbierając go łyżką z dna brytfanny. Zamykam brytfannę, obniżam temperaturę do 180 stopni C. i piekę jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu wystawiamy brytfannę i nie uchylamy pokrywy (nie ma obawy
mięso na pewno się upiekło), wynosimy szczelnie zakrytą, na przykład na taras i zapominamy o niej (dla pewności można położyć na pokrywie coś ciężkiego, by nie zakradł się do niej jakiś czworonożny intruz). Po dwóch,
trzech godzinach przynosimy soczystą pieczoną
łopatkę i uroczyście próbujemy wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi. Własnej roboty
wędlina, pozbawiona konserwantów ma wyjątkowy smak i aromat. Pycha! Polecam!Polecam także:soczysty pieczony
schabkiełbasa bez konserwantów krok po kroku