ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie pieczeniowym ciemnym

Schab w sosie pieczeniowym ciemnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- schab bez kości (4-6 grubych plastrów)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- pieprz
- sól - papryka słodka
- majeranek
- vegeta
- 4 łyżeczki mąki
- woda
Przygotowanie:
Plastry schabu ułożyć w garnku/brytfance i posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką, majerankiem i vegetą.
Cebulę obrać, przekroić na pół, ułożyć w dwóch miejscach, dorzucić listki laurowe.
Początkowo garnek ustawić na największym ogniu i piec tak ok. 5 minut pod przykryciem (mięso puści wtedy swój "sok"), następnie obrócić na drugą stronę i ponownie piec przez 5 minut.
(Ważne aby mięso dobrze się przypiekło, wtedy sos będzie miał ładny, ciemny kolor).
Po tym czasie zmniejszyć płomień na najmniejszy i dusić pod przykryciem do czasu aż wyparuje z niego woda.
Schab przewrócić na drugą stronę, dolać ciepłej przegotowanej wody do poziomu mięsa i dalej dusić pod przykryciem do wyparowania.
Po tym czasie czynność powtórzyć, czyli mięso przewrócić na drugą stronę i dolać wodę do poziomu mięsa.
Aby zagęścić sos należy w 3/4 szklanki wody wymieszać 4 łyżeczki mąki z odrobiną soli.
Dodać do mięsa i dusić wszystko jeszcze kilka minut.
Schab na koniec można przyprawić maggi bądź też solą.
Po przypieczeniu na ostrym ogniu...
Po odparowaniu wody.....
Gotowe :)
Źródło:http://paulinagotuje.blogspot.com/2014/02/schab-w-sosie-pieczeniowym-ciemnym.html