Wykonanie
Składanki:- 80 dkg
żeberek wieprzowych- 5 ząbków
czosnku- 3
liście laurowe- 2 łyżeczki
soli- 1,5 łyżeczki
pieprzu- 2 łyżki
słodkiej papryki- 1 łyżeczka
majeranku- 3 łyżki
oleju- 1 średnia
cebula- 1,5 szklani
wody- 4,5 ziarenek
ziela angielskiego- 2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Żeberka pokroić w paski (4,5 cm).Przygotowanie marynaty:Do miski skruszyć
liście laurowe, dodać
sól,
pieprz, pokrojone ząbki
czosnku,
czerwoną paprykę majeranek,
olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić
żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać
olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane
żeberka.Obsmażyć z obydwu stron.
Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych
żeberek.Kiedy
cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki
wody,
ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.Po tym czasie
żeberka wyciągnąć z sosu na bok.Ściągnąć tłuszcz z brzegów.Rozpuścić
mąkę w ok. pół szklanki
wody.Powoli mieszając dolewać do sosu.Przez durszlak przecedzić sos, przelać go ponownie na patelnie, dodać
żeberka, chwilę gotować i można podawać.