ßßß Cookit - przepis na Burgery z buraków i kaszy gryczanej

Burgery z buraków i kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry Łasuchy:) Dzisiaj zapraszam Was na kolejny zdrowy i pyszny przepis z kaszą gryczaną. Jednak tym razem, główna rola przypada pieczonym burakom. Są przepyszne i mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, ale skropione dobrą oliwą i octem balsamicznym nabierają charakteru i dostarczają wspaniałych doznań kubkom smakowym (przynajmniej moim). Burgery to już nieco bardziej złożona propozycja jednak warta uwagi. Zapewniam! Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, która pozostawia delikatny posmak goryczki na języku podczas jedzenia. Zatem jeśli za kaszą gryczaną nie przepadasz, zamień ją kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Sposób podania to bardzo indywidualna kwestia. Mnie najbardziej posmakowały jak na poniższych zdjęciach, ale Ciebie do tego nie zmuszam a jedynie inspiruję. Możesz wcinać w bułce z dodatkiem warzyw jak klasycznego burgera. Twoje upodobania, Twoja decyzja:) Tak czy siak, będzie smacznie!
Składniki: na 11-12 sztuk
3 średnie buraki upieczone w folii do miękkości
60 g sera feta
100g ugotowanej kaszy gryczanej
skórka otarta z jednej niedużej cytryny
łyżka listków świeżego tymianku
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
sól i pieprz do smaku
do podania: wędzony łosoś, jogurt naturalny wmieszany z chrzanem śmietankowym lub bułka i warzywa.
Przygotowanie:
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.
Jakby masa wyszła zbyt luźna możesz dodać troszkę bułki tartej.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj uformowane kotlety (o średnicy ok 7-8 cm). Piecz przez 40 minut, po 20 z każdej strony.
Podaj tak jak lubisz. Mogą to być plastry wędzonego łososia z chrzanowym jogurtem, lub bułka i dodatki jak w przypadku klasycznego wołowego burgera.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2015/05/burgery-z-burakow-i-kaszy-gryczanej.html