Wykonanie
Dzień dobry Łasuchy:) Dzisiaj zapraszam Was na kolejny zdrowy i pyszny przepis z
kaszą gryczaną. Jednak tym razem, główna rola przypada pieczonym
burakom. Są przepyszne i mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, ale skropione dobrą
oliwą i
octem balsamicznym nabierają charakteru i dostarczają wspaniałych doznań kubkom
smakowym (przynajmniej moim). Burgery to już nieco bardziej złożona propozycja jednak warta uwagi. Zapewniam! Ja wykorzystałam
kaszę gryczaną, która pozostawia delikatny posmak goryczki na
języku podczas jedzenia. Zatem jeśli za
kaszą gryczaną nie przepadasz, zamień ją
kaszą jaglaną lub komosą
ryżową. Sposób podania to bardzo indywidualna kwestia. Mnie najbardziej posmakowały jak na poniższych zdjęciach, ale Ciebie do tego nie zmuszam a jedynie inspiruję. Możesz wcinać w
bułce z dodatkiem warzyw jak klasycznego burgera. Twoje upodobania, Twoja decyzja:) Tak czy siak, będzie smacznie!
Składniki: na 11-12 sztuk3 średnie
buraki upieczone w folii do miękkości60 g
sera feta100g ugotowanej
kaszy gryczanejskórka otarta z jednej niedużej
cytrynyłyżka listków świeżego
tymianku1 ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)1/2 łyżeczki utartego świeżego
imbirusól i
pieprz do smakudo podania:
wędzony łosoś,
jogurt naturalny wmieszany z
chrzanem śmietankowym lub
bułka i warzywa.Przygotowanie:
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.Jakby masa wyszła zbyt luźna możesz dodać troszkę
bułki tartej.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj uformowane kotlety (o średnicy ok 7-8 cm). Piecz przez 40 minut, po 20 z każdej strony.Podaj tak jak lubisz. Mogą to być plastry
wędzonego łososia z
chrzanowym jogurtem, lub
bułka i dodatki jak w przypadku klasycznego wołowego burgera.