Wykonanie
W poprzednim
poście uraczyłam Was ciut przydługim wstępem, więc dzisiaj będzie krótko i na temat;) Moja dzisiejsza propozycja jest wprost stworzona na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. Wszystko możecie przygotować wcześniej a tuż przed przyjściem gości "poskładać" :) Pierwszy raz wykorzystałam ten przepis wybierając się na babski wypad do Torunia i oferując, że przygotuje prowiant "na
drogę" (wiecie, wyjazd tuż po pracy, obiad już dano za nami więc jakaś szamka w aucie się przyda). Zrobiłam zatem kanapki. Pełnoziarniste
bułki przekroiłam na pół, podpiekłam na patelni żeby były chrupiące, zapakowałam do środka pastę z
bazylii i
czosnku, świeże listki
rukoli, soczystego pieczonego
kurczaka, plasterki delikatnej
mozzarelli i posiekane
suszone pomidory dla podkręcenia smaku, zapakowałam w srebrną folię i podarowałam swoim towarzyszkom. Z racji tego, że BARDZO im smakowało zamieniłam
bułkę na małe grzanki i podaję jako przystawki na imprezach:) Naprawdę polecam!
Składniki: na ok 40 małych grzanekdwie długie
bagietki (pszenne lub pełnoziarniste) pokrojone w ukośne kromki (mi z każdej wychodzi po ok 20 sztuk)dwa filety z
kurydwie kulki
mozzarelliświeża
rukoladuża garść liści
bazyliikilka łyżek
sosu sojowegoczarny pieprzząbek
czosnkuszczypta
solioliwaPrzygotowanie:Filety z
kury umyj, osusz, ułóż w naczyniu do pieczenia i zalej
sosem sojowym oraz szczodrze posyp
pieprzem. Niech się pomarynuje przez ok godzinę. Odwracaj co jakiś czas. Następnie upiecz
mięso w temp. 180 stopni pod przykryciem. Po upieczeniu wyjmij i zanim pokroisz na cienkie plasterki odłóż do całkowitego ostygnięcia inaczej
mięso będzie się bardzo rozpadać.W moździerzu utrzyj
czosnek z
solą a po uzyskaniu czosnkowej pasty dołóż listki
bazylii i ucieraj aż się dobrze połączą z
czosnkiem. Dolej stopniowo ok 1/3 szklanki
oliwy i dokładnie wymieszaj.Pokrojone kromki
bagietki opiecz na suchej patelni, piekarniku lub tosterze aby lekko się zrumieniły.
Mozzarellę pokrój w cienki plasterki a
pomidory w drobną kostkę.
Rukolę umyj i dokładnie osusz.Każdą grzankę posmaruj
bazyliową pastą, ułóż na niej kilka listków
rukoli, plaster
mięsa i
mozzarelli i posyp
pomidorami. Gotowe! Smacznego:)