Danie wydaje się bardzo skomplikowane ale jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki według poniższych instrukcji, samo gotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Będzie tak pysznie i aromatycznie, że na pewno skusisz się na powtórzenie tego w swojej kuchni jeszcze nie raz:)Składniki: dla 2-3 osóbMięsne kulki:430 g fileta z kury (zmielonego)1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków1 łyżeczka tartego świeżego imbiru1/4 łyżeczki bardzo drobno posiekanej papryczki chilliszczypta czarnego pieprzu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka naturalnego jogurtułyżka soku z limonkiSos:1,5 łyżki oleju sezamowego1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka słodko-ostrego sosu chilli1 łyżka sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego1 łyżka sosu hoisin1 łyżeczka pasty sambal5 łyżek wody1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanejBulion:2,5 szklanki wodylistek limonki kaffir (jeśli nie masz, daj więcej plasterków limonki)5 plastrów limonki5 plastrów imbirukawałek papryczki chilli3 łyżki sosu sojowegoopcjonalnie kawałek trawy cytrynowejDodatkowo:1/2 opakowania makaronu chow mein5 cm kawałek marchewki pokrojonej w cienkie słupkityle samo czerwonej papryki również pokrojonej w cienkie słupki2 cienkie dymki pokrojone w ukośne plasterki (tylko ich biała i jasnozielona część)1/2 szklanki kiełków fasoli mung1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)garść listków świeżej kolendryopcjonalnie odrobina posiekanej drobno chilliPrzygotowanie:Wymieszaj wszystkie składniki na mięsne kulki i odstaw do lodówki na 2 godziny.W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.Wstaw bulion na mały gaz w momencie kiedy wyjmiesz mięso z lodówki.Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut po czym odlej wodę.Z mięsa uformuj małe kulki i zrumień je dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zrumienione włóż na 10 minut do gotującego się bulionu, po czym wyjmij i odłóż na bok.Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy i wrzuć marchewkę oraz paprykę. Smaż 1 minutę i dodaj mięsne kulki oraz makaron. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać aby wszystko szybko się podgrzało. Zmniejsz gaz i dodaj kiełki i opcjonalnie posiekane drobno świeże chilli. Następnie wlej sos i bardzo szybko wymieszaj całość. Na koniec skrop całość sokiem z połowy limonki, dodaj dymkę i orzeszki. Nałóż na talerze i posyp kolendrą.