ßßß Cookit - przepis na Chow mein z drobiowymi kulkami w bardzo aromatycznym azjatyckim sosie.

Chow mein z drobiowymi kulkami w bardzo aromatycznym azjatyckim sosie.

nazwa

Wykonanie

Danie wydaje się bardzo skomplikowane ale jeśli przygotujesz sobie wszystkie składniki według poniższych instrukcji, samo gotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu. Będzie tak pysznie i aromatycznie, że na pewno skusisz się na powtórzenie tego w swojej kuchni jeszcze nie raz:)
Składniki: dla 2-3 osób
Mięsne kulki:
430 g fileta z kury (zmielonego)
1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki bardzo drobno posiekanej papryczki chilli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka naturalnego jogurtu
łyżka soku z limonki
Sos:
1,5 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka słodko-ostrego sosu chilli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżeczka pasty sambal
5 łyżek wody
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Bulion:
2,5 szklanki wody
listek limonki kaffir (jeśli nie masz, daj więcej plasterków limonki)
5 plastrów limonki
5 plastrów imbiru
kawałek papryczki chilli
3 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie kawałek trawy cytrynowej
Dodatkowo:
1/2 opakowania makaronu chow mein
5 cm kawałek marchewki pokrojonej w cienkie słupki
tyle samo czerwonej papryki również pokrojonej w cienkie słupki
2 cienkie dymki pokrojone w ukośne plasterki (tylko ich biała i jasnozielona część)
1/2 szklanki kiełków fasoli mung
1/3 szklanki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
garść listków świeżej kolendry
opcjonalnie odrobina posiekanej drobno chilli
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na mięsne kulki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
Wstaw bulion na mały gaz w momencie kiedy wyjmiesz mięso z lodówki.
Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut po czym odlej wodę.
Z mięsa uformuj małe kulki i zrumień je dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zrumienione włóż na 10 minut do gotującego się bulionu, po czym wyjmij i odłóż na bok.
Na głębokiej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy i wrzuć marchewkę oraz paprykę. Smaż 1 minutę i dodaj mięsne kulki oraz makaron. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać aby wszystko szybko się podgrzało. Zmniejsz gaz i dodaj kiełki i opcjonalnie posiekane drobno świeże chilli. Następnie wlej sos i bardzo szybko wymieszaj całość. Na koniec skrop całość sokiem z połowy limonki, dodaj dymkę i orzeszki. Nałóż na talerze i posyp kolendrą.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2014/03/chow-mein-z-drobiowymi-kulkami-w-bardzo.html