Wykonanie
Za mną kilka propozycji na wielkanocne
jajka i coś słodkiego. Jednak jak Wielkanoc to musi być i
szynka! Najlepiej taka własnoręcznie przyrządzona, która będzie fantastyczną porcją
mięsa na obiad, tuż po upieczeniu, albo smacznym plasterkiem na kromce
chleba z
masłem i
chrzanem jak już całkiem wystygnie... Bardzo lubię takie rozwiązania. Kupujecie
sztukę mięsa, doprawiacie aromatycznymi
przyprawami, pieczecie i jecie, albo na gorąco albo na zimno:) Ja swoją
szynkę podałam w nieco zimowej odsłonie, bo wiosna jeszcze do mnie dotarła, żeby można było zacząć robić chłodniki z nowalijek;)Tę
szynkę zaprezentuję Wam również w wersji przekąski z
pastą jajeczno-
chrzanową, do podania na zimno w święta.
Składniki:
szynka "kulka" (moja ważyła 1,5 kg)kilka gałązek świeżego
rozmarynu i
tymianku3
listki laurowesól i
pieprzoliwaDodatki:Warzywa korzeniowe:
pietruszki,
marchewki,
łodygi selera naciowego, małe
cebulki, kilka ząbków
czosnku.Przygotowanie:Natrzyjcie
mięso oliwą i hojnie doprawcie
solą i
pieprzem. Na wierzchu
szynki połóżcie
zioła. Teraz macie dwa wyjścia... albo wstawiacie
mięso do lodówki aby się dłużej marynowało, albo - jeśli nie macie czasu, lub jesteście niecierpliwi - pieczecie od razu (tak jak ja). Pamiętajcie, że
mięso należy wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed pieczeniem.Nastawcie piekarnik na 200 stopni. W brytfance ułóżcie kratkę do pieczenia i na niej połóżcie
mięso. Przykryjcie pokrywką brytfanny lub folią aluminiową i wstawcie do piekarnika. Pieczcie 40 minut.Po tym czasie wyjmijcie brytfannę i pod kratką z
mięsem ułóżcie warzywa - spływające z
szynki soki je doprawią i pomogą zmięknąć. Możecie też podlewać nimi (tymi
sokami;) )
szynkę w trakcie pieczenia.Warzywa możecie wcześniej obrać tylko dokładnie umyć. Nie obierajcie jednak
czosnku, żeby się nie spalił.Wstawcie wszystko do piekarnika - tym razem już bez przykrycia, żeby zrumienić nieco
szynkę - na 30 - 40 minut (tu sami musicie ocenić czy
mięso jest upieczone czy potrzebuje jednak trochę więcej czasu).Jakby
soki odparowały możecie dolać na dno brytfanny trochę
wody, która ochroni warzywa przed spaleniem.Po upieczeniu wyjmijcie
szynkę na talerz lub deskę, przykryjcie folią aluminiową i czystą ściereczką i odstawcie na ok 15 minut, aby odpoczęła.Wyjmijcie z brytfanny warzywa (zostawiając w niej jedną
marchewkę i
pietruszkę oraz
cebulkę) i przełóżcie je do naczynia, które będziecie mogli wstawić do stygnącego piekarnika, aby nie zrobiły się zimne przed podaniem.Wstawcie brytfannę na mały ogień, do tego co na niej zostało po pieczeniu dolejcie ok szklanki
bulionu lub
białego wina, przy pomocy praski rozgniećcie wszystko i podgrzewajcie. Dodajcie łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i mieszajcie aż płyn zacznie gęstnieć. Przetrzyjcie wszystko przez sitko oraz doprawcie
solą i
pieprzem do smaku jeśli trzeba. Gwarantuję Wam, że tak przygotowany
sos pieczeniowy zachwyci każdego!:)