Wykonanie
A teraz coś, czego M. za nic! nie tknie, czyli witaminki:)
Mówi się, że co zielone to zdrowe. Zgadzam się z tym i dodam od siebie, że nie tylko zdrowe ale i smaczne! Każdy z Was raczej krytycznie patrzy na "zielony"
groszek z puszki (choć trudno mówić tu o prawdziwej zieleni), który podczas obróbki termicznej zamienia się w hmmm... mało apetyczne warzywko. Dlatego zamieńcie puszki na mrożonki! Mrożony
groszek, który nie wymaga długiego gotowania, ma obłędny kolor. Uwielbiam intensywną jego zieleń w potrawach. Jedną z moich ulubionych, na widok których buzia sama się cieszy, jest
krem z zielonego groszku. Wspaniały kolor wypełniający miseczkę, nawet zimową
porą przywołuje wspomnienia minionego lata:) i jeszcze ten cudowny aromat
mięty unoszący się wraz z parą..... tylko jedno
ciśnie mi się na usta jak o tym piszę... MNIAM MNIAM MNIAM!!:) Zatem zapraszam Was do sprawdzenia mojego przepisu. Może również Was i Wasze podniebienia, uszczęśliwi to jakże niepozorne warzywo;)
Składniki:przepis na 4 porcjeopakowanie mrożonego
groszku (400 gram)jedna średnia
marchewkajedna średnia
cebuladwie małe lub jedna duża łodyga
selera naciowegodwa małe ząbki
czosnkukilka listków
miętyśmietana0,5 l
bulionu warzywnegooliwasól,
pieprzgrzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:Warzywa pokroić na spore kawałki i razem z
czosnkiem, podsmażyć w garnku na kilku łyżkach
oliwy przez ok 10 minut. Wlać gorący
bulion (ja użyłam tutaj kostki warzywnej) i gotować do momentu, w którym
marchewka lekko zmięknie ale nie będzie się jeszcze rozpadać. Dodać
groszek i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut, po czym dodać posiekane listki
mięty i wszystko dokładnie zmiksować. Ja dodatkowo przetarłam wszystko przez sitko, żeby krem miał bardziej gładką konsystencję. Stawiamy zmiksowany krem na ogniu na kilka minut i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
A teraz nie pozostaje nam nic innego jak szybko zrobić grzaneczki, dodać do kremu
śmietanę i zajadać...mam nadzieję ze smakiem ;)