Wykonanie
Robiliście kiedyś sami
bułki w domu? Jeżeli nie, to super przepis, na przepyszne domowe bułeczki pszenne. Zapach roznosi się po całym domu, a zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu rozpływają się w ustach.
Składniki :- 500 g
mąki pszennej- 10 g
drożdży- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru pudru- 350 ml letniej
wody- 1 łyżeczka
oliwy z oliwek- 1
jajko-
sezam,
mak do posypania
Przygotowanie :1.
Cukier,
wodę i
drożdże przygotowujemy w naczyniu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min.2. Na stolnice wysypujemy
mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy
oliwę i
sól.3. Dolewamy po trochu rozrobione
drożdże i wyrabiamy ciasto.4. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.5. Z ciasta wyrabiamy bułeczki, ja robiłem ok. 50 g każda.
6. Układamy na blachę, na papier do pieczenia i zostawiamy trochę miejsca
między bułeczkami.7. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.8. Wykałaczką robimy zagłębienie przez środek
bułki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
sezamem i
makiem (ja nie miałem ani jednego ani drugiego, więc posypałem
płatkami migdałowymi i harrisą).9. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min.S M A C Z N E G O ! ! !