Wykonanie
Orientalne
przyprawy i dania to moje klimaty. Często wracam do kuchni chińskiej, bo przygotowanie dań nie zajmuje dużo czasu. Dziś bardzo standardowy przepis z
kurczakiem w roli głównej. W zasadzie następnym razem kupię
wołowinie albo
wieprzowinę smak będzie bardziej konkretny i wyrazisty. Co do warzyw możecie dowolnie komponować swoja własna mieszankę ja wyjęłam wszystko to co miałam pod ręką w lodówce.
Składniki :250g
piersi z kurczaka1
marchewkaPół
selera1
cebulapół
pora1
czerwona paprykapół szklanki
grzybów Mun2 ząbki
czosnkuPrzyprawy:
curry,
imbir,
papryka chilli,
sól pieprz sos sojowyPrzygotowanie :1. Zaczynamy od zalania
grzybów Mun gorąca
wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli
marchewkę,
seler,
paprykę kroimy w słupki, tylko
por w talarki.2.
Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
3. Do miseczki z kilkoma łyżkami
oliwy, wsypujemy
curry,
sól,
pieprz,
imbir i
paprykę chilli.4. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę
czosnek idolewamy 3-4 łyżki
sosu sojowego.5. Marynatą zalewamy
mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.6. Po tym czasie wrzucamy
mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż
curry zacznie się karmelizować.
7. Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas
wodą.8. Dusimy ok. 15-20 minut. W razie potrzebydoprawiamy do smaku
przyprawami.9. Podajemy z
ryżem.S M A C Z N E G O ! ! !