ßßß Cookit - przepis na Cebulę i czosnek posiekać drobno.

Cebulę i czosnek posiekać drobno.

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziło za mną to danie, ale trochę się go obawiałem i jak się okazało słusznie. Niestety jest to trudne do opanowanie ale warto. W mojej ocenie poziom trudności to 8/10. Trzeba uważać na papier ryżowy, żeby go nie połamać ani nie rozmoczyć, ciasno zawijać i dobrze wysuszyć przed smażeniem. Ja niestety nie poczekałem zbyt długo ze smażeniem i zrobiły się bańki, które jednak nie zmieniły smaku.
Składniki:
pierś kurczaka
marchewka
1 duży ząbek czosnku
mała cebula
grzyby mun
przyprawa do dań azjatyckich
sos sojowy
Wykonanie:
Kilka grzybów zamoczyć w wodzie, i pokroić na cienkie plasterki, Marchewkę obrać i pokroić w małe słupki.
Kurczaka pokroić na małe cienkie paski lub zmielić na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka, posypać lekko przyprawą ( nie za dużo,żeby nie było zbyt słone)
Po chwili dodajemy czosnek i cebulę, obsmażamy i dodajemy marchewkę i grzyby mieszamy całość i dodajemy ok 2 łyżki sosu sojowego.
Całość dusimy chwilkę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
W misce przygotowujemy ciepłą wodę, w której będziemy moczyli papier ryżowy.
Papier moczymy ok 1 minuty trzeba uważać aby nie połamać gdy jest suchy anie nie rozerwać gdy jest mokry.
Namoczony papier układamy na desce lub blacie nakładamy na niego farsz i zawijamy w następujący sposób: boki zawijamy na farsz i od dołu w stronę góry zawijamy ciasno ale tak, żeby nie przerwać papieru.
Czekamy aż sajgonki wyschną i dopiero po wyschnięciu smażymy na głębokim oleju.
Smacznego!!!!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/46-sajgonki.html