Wykonanie
Od dawna chodziło za mną to danie, ale trochę się go obawiałem i jak się okazało słusznie. Niestety jest to trudne do opanowanie ale warto. W mojej ocenie poziom trudności to 8/10. Trzeba uważać na
papier ryżowy, żeby go nie połamać ani nie rozmoczyć, ciasno zawijać i dobrze wysuszyć przed smażeniem. Ja niestety nie poczekałem zbyt długo ze smażeniem i zrobiły się
bańki, które jednak nie zmieniły smaku.
Składniki:
pierś kurczakamarchewka1 duży ząbek
czosnkumała
cebulagrzyby mun
przyprawa do dań azjatyckich
sos sojowyWykonanie:Kilka
grzybów zamoczyć w wodzie, i pokroić na cienkie plasterki,
Marchewkę obrać i pokroić w małe słupki.
Kurczaka pokroić na małe cienkie paski lub zmielić na drobnych oczkach.Na patelni rozgrzać
olej i obsmażyć
kurczaka, posypać lekko
przyprawą ( nie za dużo,żeby nie było zbyt słone)Po chwili dodajemy
czosnek i
cebulę, obsmażamy i dodajemy
marchewkę i
grzyby mieszamy całość i dodajemy ok 2 łyżki
sosu sojowego.Całość dusimy chwilkę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.W misce przygotowujemy ciepłą
wodę, w której będziemy moczyli
papier ryżowy.Papier moczymy ok 1 minuty trzeba uważać aby nie połamać gdy jest suchy anie nie rozerwać gdy jest mokry.Namoczony papier układamy na desce lub blacie nakładamy na niego farsz i zawijamy w następujący sposób: boki zawijamy na farsz i od dołu w stronę góry zawijamy ciasno ale tak, żeby nie przerwać papieru.Czekamy aż sajgonki wyschną i dopiero po wyschnięciu smażymy na głębokim
oleju.Smacznego!!!!