Wykonanie
Home » chińska » chińskie » ciasto pierogowe » kolacja » kuchnia orientalna » miso » obiad » orient » orientalna » pierogi » polsoja » słone »
soja »
tofu » wegańskie » wegetariańskie » współpraca » wytrawne » zupa » zupa miso » Wegańskie chińskie pierożki z
tofu POLSOJAniedziela, 29 czerwca 2014
Do wykonania tych pierożków natchnęła mnie współpraca z jedną z moich ulubionych
polskich marek kulinarnych- Polsoja.Od dłuższego czasu ich wyroby gościły w mojej kuchni.Po otrzymaniu hojnie wyposażonej paczki od razu zabrałam się do gotowania!Tak oto powstały wegańskie pierożki, które zarówno mnie, jak i mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od tradycyjnych.
Tofu wspaniale komponuje się z
groszkiem, a
chińska przyprawa 5 smaków nadaje całości niesamowitego wyrazu.Polecam gorąco!Ps. Postanowiłam wprowadzić pewne zmiany na blogu. Zdecydowałam się na graficzne przedstawianie składników. Nie wiem, czy taka forma zda egzamin, ale uznałam, że warto spróbować i nieco porysować. Byłabym wdzięczna gdybyście wyrazili swoje opinie ;-)Składniki: (ok. 15 pierożków)ciasto:1,5 szklanki
mąkiciepła
wodasólfarsz:1 opakowanie
tofu tradycyjnego Polsoja1 mała puszka
groszku1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju kokosowegoWykonanie:farsz:
Tofu rozgnieść widelcem, dodać
groszek,
przyprawy oraz
olej, zmieszać i odstawić na 5-10 minut.ciasto pierogowe:W misce połączyć
mąkę,
wodę oraz
sól, wyrobić gładkie ciasto ( ja dość obficie podsypywałam
mąką). Rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 mm, wycinać
okręgi małą miseczką. Na środek każdego okręgu nałożyć po łyżce farszu. Pierożki skleić w sakiewki.Metalowe sitko do gotowania na parze delikatnie posmarować
olejem kokosowym, ułożyć w nim pierożki, tak, by nie stykały się ze sobą. Przykryć pokrywką i gotować przez ok. 10 minut.Można podawać z zupą miso.Smacznego!