ßßß
Oto zestaw, który wykonałam na zamówienie, dla przyjaciela. Stał się najsłodszym prezentem rocznicowym jaki można było sobie wyobrazić. Całość spakowałam w skrzyneczkę (na wino). Później nie pozostało mi nic innego jak podzielić się słodyczą i życzyć wszystkiego najlepszego!Ps. Moim osobistym faworytem jest pralinka kokosowa, jednak zdania są podzielone. Najlepiej mieć je wszystkie ;-)Pralinki kokosowe: ( ok. 30 sztuk)250 g wiórków kokosowych,100 g cukru pudru,100 g mleka w proszku,150 g białej czekolady,200 ml śmietanki kremówki,Śmietankę zagotować wraz z cukrem, dodać cukier, masło i czekoladę , odstawić do ostygnięcia, włożyć do zamrażarki.Gdy masa się schłodzi formować kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych.Czekoladki mleczne: ( ok. 15 sztuk)50 g masła kakaowego,50 g cukru pudru,3 łyżki kakao ( 18 g)3 łyżki mleka w proszkuszczypta soliW kąpieli parowej rozpuścić masło kakaowe, dodać kakao, cukier, mleko i szczyptę soli. Całość przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.Czekoladowe trufle jasne: (ok. 18 sztuk)125 g serka mascarpone,łyżeczka ekstraktu z wanilii,150 g mlecznej czekolady,6 łyżek cukru pudru,opcjonalnie trochę śmietanki kremówkiRozpuścić czekoladę w kąpieli parowej, odstawić. Resztę składników zmieszać ze sobą, połączyć z czekoladą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę kremówki. Odstawić do lodówki. Formować kulki.Można ozdobić wierzch roztopioną białą czekoladą ( ja dodatkowo opruszyłam kakaem).Czekoladowe trufle ciemne: (ok. 20 sztuk)80 g masła,3 łyżki ciemnego rumu,łyżka miodu,łyżka kakao,6-8 łyżek śmietanki kremówki,150 g ciemnej czekolady min.70%,kakao do obtoczeniaRozpuścić czekoladę w kąpieli parowej, odstawić. W osobnej misce połączyć resztę składników, dodać czekoladę. Formować kulki za pomocą łyżeczki, od razu obtaczać w kakao.Smacznego!

