ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa babka bez jaj

Cytrynowa babka bez jaj

nazwa

Wykonanie

Naprawdę, n o bez jaj;) Właśnie z tego powodu zaintrygował mnie przepis na bezjajeczną babkę pomarańczową z książki "Kuchnia domowa...". Moja baba może nie miała jaj, ale za to miała sok z połowy cytryny i tartą skórkę cytrynową :) Ledwo ją upiekłam i ozdobiłam, a tu akurat niespodziewanie przyjechali do mnie goście. Dobrze, że byłam na to przygotowana :)
Taki przepis jest adresowany szczególnie dla tych osób, które w ferworze świątecznych przygotowań kupiły za mało jajek i muszą je bardzo ograniczać, by wystarczyło ich na pisanki i jaja w majonezie lub faszerowane. Albo dla tych, do których zapowiedzą się goście, a nie ma możliwości, by wyskoczyć do sklepu po brakujące jajka :) Polecam go również wszystkim ciekawskim:) W przypadku tego przepisu nie trzeba się o to martwić.
Albo dla tych, którzy jajek jeść nie mogą lub mogą, ale nie za dużo. W czasie świąt, przy dużej ilości wypieków i pysznych potraw istnieje ryzyko, że cholesterol osiągnie swoje apogeum. Owszem, raz w roku można sobie pozwolić, ale zawsze należy to czynić z rozwagą :)
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru (w przepisie były 2 szklanki)
50 g margaryny/masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny(pOszalałam i zrobiłam z 2)
ok. 280 ml mleka
trochę margaryny do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie:
Rozpuścić i ostudzić margarynę/masło.
W misce wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodać tłuszcz, mleko, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową i dokładnie utrzeć mikserem.
Ciasto przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy* i piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut**.
Gotową babkę pozostawić w formie na kilkanaście minut do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyłożyć ją na talerz odwracając formę do góry dnem.
* Takie blachy do babek trudno wysmarować tłuszczem (chyba, że ma się w domu do pomocy dzieci i ich małe rączki). Tyle, ile się da, wysmarować palcami, a do trudniej dostępnych miejsc polecam wykorzystać pędzelek :) Obsypywanie bułką tartą polecam zacząć od wystającego środka formy, boki obsypuje się już znacznie łatwiej manipulując formą na różne strony.
** W książce zalecano piec 45 minut. Mam piekarnik z termoobiegiem i piekłam krócej (dłużej pieczona babka będzie zbyt twarda).
Aby udekorować babkę, można posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym.
Do wykonania lukru cytrynowego potrzebny będzie cukier puder i sok z cytryny. W kubeczku należy wymieszać kilka łyżek cukru i trochę soku - jeśli będzie za gęsty, to dolać soku (w małych ilościach), jeśli za rzadki, to dosypać cukru. Lukier powinien mieć konsystencję na tyle gęstą, aby powoli spływała po cieście. Polukrowaną babkę można następnie posypać startą skórką cytrynową (ja trę bezpośrednio nad babką) lub pokrojonymi suszonymi owocami.
Babka jest smaczna i łatwa do przygotowania.
Ma nieco zwartą konsystencję, co wynika to z braku jajek.
Smacznych i radosnych Świąt!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/03/cytrynowa-babka-bez-jaj.html