Wykonanie
Lukier królewski ma piękny, biały, czysty kolor. Można z niego zrobić piękne ozdoby, dodać
barwniki spożywcze i dekorować
torty, ciasta, babeczki. Na początku nie jest łatwo, ale szybko można się nauczyć robić nawet drobne ozdoby.
Lukier szybko twardnieje, więc proponuję nie robić go zbyt dużo na jeden raz.
jedno
białkook 3/4 szklanki
cukru pudruBiałko trzeba ubić, ale nie za mocno, a następnie po troszku dodawać
cukier puder dalej miksując. Do
płatków użyłam końcówki numer 103 w kształcie
łezki, ale mam też podobną o numerze 61. Masę której chwilowo nie używamy można przyryć ścierką, żeby za szybko nie twardniała. Tak czy inaczej trzeba ją dość szybko zużyć, bo po odłożeniu na następny dzień
zrobi się z niej kamień
Brak powiązanych notek.