ßßß Cookit - przepis na Indyk pieczony, marynowany w lubczyku

Indyk pieczony, marynowany w lubczyku

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak porządny kawał mięcha…
Polecam pyszne było takie mięsko… nasze tradycyjne smaki z lubczykiem
W dodatku wybornie smakuje i na ciepło i na zimno zamiast wędliny.
Składniki:
udziec z indyka 1,6 kg (u mnie dwa duże udźce)
liść lubczyku 30 szt
czosnek 3 ząbki
mięta liście 2 szt
estragon 2 łyżki
sos balsamiczny 3 łyżki
ocet balsamiczny 4 łyżki
sól do smaku
olej 2 łyżki
Przygotowanie:
Udźce z indyka umyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Umyć liście lubczyku oraz mięty a następnie drobno posiekać. Wymieszać razem ocet, sos balsamiczny i oliwę.
Zasypać mięso zielonymi liśćmi oraz estragonem. Obficie skropić olejem z dodatkami, posolić a potem wstawić do lodówki na 6 godzin. Od czasu do czasu obracać mięso i nacierać marynatą.
Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 1, 5 godziny (z termoobiegiem).
Źródło:http://galantyna.pl/2015/09/indyk-pieczony-marynowany-w-lubczyku