ßßß Cookit - przepis na indyk z żurawiną i jabłkami

indyk z żurawiną i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Takie soczyste i aromatyczne mięsko polecam na świąteczny obiad ale nie tylko. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców to taka wersja indyka na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
udziec z indyka (około kilogramowy kawałek)
2 jabłka
100 g suszonej żurawiny
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/indyk-z-zurawina-i-jabkami.html