Wykonanie
Kolejna alternatywa dla dań z drobiem. Wyjątkowo łatwe danie do przygotowania. Ważnym elementem potrawy są
jabłka, które dodają smaku kurczakowi. Polecam szczególnie dla osób, które muszą zrobić duży obiad.Składniki na około 6 porcji:1 kg pałek z
kurczaka lub skrzydełek4 duże, soczyste
jabłka4 łyżki
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa: złocisty
kurczak,
czosnek granulowany, czubrica zielona,
lubczyk (suszony),
natka pietruszki (suszona),
papryka ostra,
papryka słodka,Przygotowanie:Dzień wcześniej trzeba zamarynować
kurczaka. Pałki lub skrzydełka dokładnie umyć i osuszyć. Włożyć do miski, polać odrobiną
oleju, wsypać wszystkie
przyprawy według uznania i wymieszać, żeby każdy kawałek
kurczaka był dokładnie pokryty
przyprawami i wstawić do lodówki na całą noc. Kiedy
kurczak przejdzie już marynatą, należy dużą blasze wyłożyć folią aluminiową, polać
olejem i ułożyć
kurczaka. W przerwy
miedzy kurczakami poukładać 2
jabłka wydrążone i pokrojone na ósemki (pozostałe 2
jabłka także pokroić na ósemki, ale zostaną one dodane w połowie pieczenia).
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upływie 30 minut przewrócić
kurczaka i dodać resztę pokrojonych
jabłek. Podawać z
ziemniakami z
wody lub pieczonymi. Smacznego.