Wykonanie
Udziec z
indyka upieczony w
ziołowej marynacie to bardzo smakowita
wędlina. Dzięki temu, że
mięso pieczemy razem z kością i skórką, po upieczeniu pozostaje bardzo soczyste. Zdecydowanie polecam. :)Składniki:·
udziec z
indyka ze skórką i kością 1- 1,2kg· łyżeczka suszonego
rozmarynu· łyżeczka
suszonego estragonu· 4 łyżko
oleju rzepakowego· łyżeczka
soli· pół łyżeczki
pieprzu· ząbek
czosnku· łyżeczka mielonej
trawy cytrynowejCzosnek drobno siekamy, dodajemy do moździerza. Do moździerza dodajemy pozostałe
przyprawy oraz
olej i ucieramy. Masą nacieramy
pierś indyka- marynatę wcieramy pod skórkę. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny do zamarynowania.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 2 godziny temp. 180 stopni od czasu do czasu podlewając sosem
spod pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika
mięso zawijamy w folię aluminiową, żeby jeszcze w środku delikatnie dochodziło. Po wystudzeniu mamy idealną
wędlinę.