ßßß Cookit - przepis na Udziec z indyka rozmarynowo-estragonowy - domowa wędlina

Udziec z indyka rozmarynowo-estragonowy - domowa wędlina

nazwa

Wykonanie

Udziec z indyka upieczony w ziołowej marynacie to bardzo smakowita wędlina. Dzięki temu, że mięso pieczemy razem z kością i skórką, po upieczeniu pozostaje bardzo soczyste. Zdecydowanie polecam. :)
Składniki:
· udziec z indyka ze skórką i kością 1- 1,2kg
· łyżeczka suszonego rozmarynu
· łyżeczka suszonego estragonu
· 4 łyżko oleju rzepakowego
· łyżeczka soli
· pół łyżeczki pieprzu
· ząbek czosnku
· łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
Czosnek drobno siekamy, dodajemy do moździerza. Do moździerza dodajemy pozostałe przyprawy oraz olej i ucieramy. Masą nacieramy pierś indyka- marynatę wcieramy pod skórkę. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny do zamarynowania. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 2 godziny temp. 180 stopni od czasu do czasu podlewając sosem spod pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika mięso zawijamy w folię aluminiową, żeby jeszcze w środku delikatnie dochodziło. Po wystudzeniu mamy idealną wędlinę.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/udziec-z-indyka-rozmarynowo-estragonowy.html