Wykonanie
Propozycja na szybki, smaczny i niskokaloryczny obiad

Składniki:
piersi z kurczaka – 50 dkg,
szparagi zielone – 1 pęczek,
szparagi białe – 1 pęczek,
cukinia młoda – 1 szt,
czosnek – 2 ząbki,
bazylia – 1 szczypta,
gałka muszkatołowa – 1 szczypta,
mleko 3,5% – 2 szklanki,
mąka pszenna – 2 łyżki,
masło klarowane – 2 łyżki,
masło zwykłe – 1 łyżka,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać z włókien. Pokroić każdego
szparaga na trzy części i chwilę podsmażyć na klarowanym
maśle z dodatkiem ząbka
czosnku. Kiedy
szparagi lekko zmiękną dodać pokrojoną w plastry
cukinię. Smażyć razem 2-3 minuty a następnie przełożyć do rondla i podlać
mlekiem. Doprawić
solą, gałka muszkatołową,
bazylią i dusić pod przykryciem.
Mięso umyć, pokroić na cienkie paski i obsmażyć na
maśle klarowanym również z dodatkiem
czosnku. Przełożyć do rondla i dusić razem z warzywami przez ok. 7 minut. Ze zwykłego
masła i
mąki przygotować zasmażkę. Rozprowadzić ją zimna
wodą i wlać do potrawy. Po dodaniu gotować krótką chwilkę. Przed podaniem całość doprawić
pieprzem. Smacznego.