ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane śledziem

Ziemniaki faszerowane śledziem

nazwa

Wykonanie

Nie zawsze może być kawior… czasem są tylko ziemniaki z omastą, ale wcale nie muszą mniej smakować… rarytasy mogą się znudzić a wtedy niezastąpiony wydaje się tradycyjny mielony, zwykłe ziemniaki albo kasza ze skwarkami. W dodatku z bardzo tanich składników i resztek produktów można czasem wyczarować ciekawe dania.
Tylko od naszej kreatywności zależy czy będziemy panami życia i kuchni i zawsze będziemy jeść kawior! W mojej kuchni bardzo liczy się inwencja… dzięki niej mam czasem poczucie dobrze spełnionego obowiązku, bo nic się nie marnuje. Ze starych ziemniaków powstają świeże kopytka z jakimś smacznym dodatkiem a jak została gotowana marchew z rosołu, to potem może być krem marchewkowy z imbirem… a z resztek łopatki czy gulaszu po zmieleniu i przetworzeniu robi się elegancki pasztet … W sumie czasem lubię jak zostają resztki, mam wtedy szerokie pole do popisu… a kiedy widzę jak rodzinka z zapałem pałaszuje coś, czego w poprzedniej formie nie chciała zjeść, to mam ogromną satysfakcję… i nie chodzi tylko o to, że czuję się jakbym ich zrobiła w konia
Tym razem powstały „z resztek” faszerowane ziemniaki – propozycja w sam raz na Środę Popielcową.
Składniki:
ugotowane ziemniaki ( u mnie pozostałe z dnia poprzedniego) – 12 szt,
filety śledziowe – 3 szt,
cebula mała – 2 szt,
majonez – 2 łyżki,
groszek konserwowy – 1/2 puszki,
buraki pieczone małe- 5 szt.
Przygotowanie
Ziemniaki (11 szt) wydrążyć łyżeczką do melonów. Cebulę obrać z łusek Wydrążone części ziemniaków zmiksować z cebulą, śledziami i łyżką majonezu. Doprawić pieprzem. Groszek zmiksować z drugą łyżką majonezu i jednym ziemniakiem. Doprawić do smaku. Pieczone buraczki (zwykle piekę w rękawie foliowym w piekarniku 2 kg buraków na ćwikłę i potem kilka zostaje) obrać z łupinek i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Wydrążone ziemniaki napełniać pastą śledziową korzystając ze szprycy do tortów. Na talerzu rozłożyć plasterki buraczków, na nich ułożyć ziemniaki i udekorować kremem z zielonego groszku i samym groszkiem. Dobra byłaby jeszcze jako dodatek natka pietruszki, ale u mnie niestety brakło.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/03/ziemniaki-faszerowane-sledziem