ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta z dynią

Czerwona kapusta z dynią

nazwa

Wykonanie

DĄB I DYNIA
Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał? „Sto lat”.
„Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz” Rzekła dynia.
Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz”.
Ignacy Krasick
No i „zginęła”, przyszedł czas na rozkrojenie kolejnej dyni. Najwyższa pora, bo niedługo trzeba będzie sadzić w konspektach nowe. Ponieważ były niedawno zupy dyniowe, kluski dyniowe, zapiekanki dyniowe przyszedł czas na eksperymenty.
Kapusta czerwona z dynią – bardzo aromatyczna i niewymagająca zasmażania.
Składniki:
kapusta czerwona – 1/2 główki,
dynia bez skóry – 80 dkg,
goździki- 3-4 szt,
kardamon – 1/2 łyżeczki,
cynamon – 1/2 łyżeczki,
ząbek czosnku – 1 szt,
sok z cytryny – 2 łyżki,
masło- 50 g,
sól do smaku,
pieprz czerwony mielony – do smaku.
Przygotowanie
Kapustę umyć, potem poszatkować i posolić. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, żeby zmiękła. Następnie odlać sok z kapusty a kapustę podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy i dolać ok. 300 ml wody. Dynie pokroić w kostkę. Kiedy kapusta zmięknie dodać dynię i dusić dalej razem. Dynia powinna się rozgotować na puree i zagęścić kapustę. Sprawdzić smak, doprawić przyprawami jeśli potrzeba i koniecznie sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/czerwona-kapusta-z-dynia