ßßß Cookit - przepis na Duszona czerwona kapusta z jabłkami

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Czerwoną kapustą z tego przepisu można obdzielić 10-12 osób, ilość jest więc idealna na świąteczny obiad lub większą rodzinną uroczystość. Duszona czerwona kapusta z jabłkami doskonale nada się również do codziennego obiadu, ponieważ nadwyżkę można podgrzać następnego dnia lub zamrozić. Kapusta jest bardzo aromatyczna(to te goździki) i świetnie spisuje się jako dodatek do kawałka mięsa.
1 kg czerwonej kapusty
450 g cebuli, drobno pokrojonej
450 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych
1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu winnego
15 g masła
sól i pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając ostrego noża kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę kapusty, solimy i pieprzymy, na to układamy warstwę cebuli i jabłek, posypujemy czosnkiem, przyprawami i cukrem, czynność powtarzamy. Całość polewamy octem winnym i a na wierzch układamy płaty masła. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C. Zapiekamy prze 2-2 1/2 godziny, mieszając raz lub dwa razy podczas duszenia.
Przepis z książki "Delia's Happy Christmas"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/01/duszona-czerwona-kapusta-z-jabkami.html