ßßß Cookit - przepis na Móżdżek w kokilkach wg Monatowej

Móżdżek w kokilkach wg Monatowej

nazwa

Wykonanie

Wiem, to już prawdziwy „hardcor”… ale co ja poradzę, że lubię tradycyjną kuchnię polską… a Monatowa dla mnie to prawie jak Biblia.
Polacy od zawsze jadali dużo podrobów i w moim rodzinnym domu było podobnie – pamiętam raz, w czasach kryzysu mama kupiła w sklepie krowie wymiona i zrobiła z tego potrawkę – to był już „hardcor” do kwadratu
Dziś proponuje móżdżek w kokilkach, przepis na bazie przepisu Monatowej z lat 30-tych – u mnie w foremkach z folii aluminiowej.
Ponieważ z góry podejrzewałam, że „młodzież” może mieć opory, powiedziałam im co jedli dopiero po konsumpcji – repetowali po dwa razy dopóki się nie dowiedzieli… w końcu musiałam im powiedzieć, bo ilość była ograniczona i nic by nie zostało dla mnie i dla MWP
Ci którzy odważą się spróbować nie pożałują, naprawdę w takiej wersji móżdżek jest bardzo smaczny.
Składniki:
móżdżek wieprzowy (u Monatowej cielęcy) – 35 dkg,
cebula – 2 szt,
marchewka- ½ szt.
ocet spirytusowy – 2 łyżki,
ziele angielskie – 3 kulki,
liść laurowy – 1 szt,
masło- 100 g,
mąka pszenna – 2 małe łyżki lub jedna duża,
śmietana kwaśna – 200 ml,
bulion (u mnie woda) – 3-4 łyżki,
żółtka – 2 szt,
sól do smaku,
pieprz do smaku
kromki chleba lub weki – 8 szt.
Przygotowanie:
Móżdżek umyć i obrać z błon. Zagotować pół litra wody, posolić, wlać ocet, dodać jedną pokrojoną cebulę, startą marchewkę, ziele angielskie i liścia laurowego. Do takiego gorącego wywaru włożyć móżdżek i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Wyjąć móżdżek z wywaru i pokroić – nie za drobno. Na 70 g masła zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Śmietanę wymieszać z zimnym bulionem (u mnie była zwykła zimna woda) i wlać do zasmażki. Energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Do powstałej masy wrzucić posiekany móżdżek, posolić, popieprzyć dołożyć dwa surowe żółtka i wymieszać. Nakładać masę do natłuszczonych kokilek/ foremek.
Z chleba (bułki) foremką do ciastek powykrawać krążki. Na każdej kokilce układać krążek z chleba i odrobinę masła (pomysł z grzanką na kokilce był mój). Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Podawać na ciepło. Naprawdę polecam.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/12/mozdzek-w-kokilkach-wg-monatowej