ßßß Cookit - przepis na Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

2,5 kg obranych ziemniaków
400 g kiełbasy
2 cebule
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pół główki czosnku
jelita
2 łyżki mąki
Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę i przysmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać.
Na maszynkę do mięsa nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę.
Nadziać jelito masą ziemniaczaną, ułożyć luźno w brytfannie, posmarować oliwą i piec ok 30- 40 min w temp 180 st.
Ta pożywna potrawa z Kresów ma swoje odpowiedniki także w kuchniach innych narodów słowiańskich: kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej i litewskiej
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/03/kiszka-ziemniaczana.html