Wykonanie
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2015_slash_03_slash_kiszka-ziemniaczana/l/1798294305.jpg)
2,5 kg obranych
ziemniaków400 g
kiełbasy2
cebulesólpieprzpieprz ziołowy![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2015_slash_03_slash_kiszka-ziemniaczana/l/1856445726.jpg)
pół główki
czosnkujelita2 łyżki
mąkiKiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć.
Ziemniaki zetrzeć razem z
czosnkiem i
cebulą. Dodać
przyprawy,
mąkę i przysmażoną
kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać.Na maszynkę do
mięsa nałożyć końcówkę do
kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę.Nadziać jelito masą ziemniaczaną, ułożyć luźno w brytfannie, posmarować
oliwą i piec ok 30- 40 min w temp 180 st.
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2015_slash_03_slash_kiszka-ziemniaczana/l/1380357940.jpg)
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2015_slash_03_slash_kiszka-ziemniaczana/l/-1391911537.jpg)
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2015_slash_03_slash_kiszka-ziemniaczana/l/2131301075.jpg)
Ta pożywna potrawa z Kresów ma swoje odpowiedniki także w kuchniach innych narodów słowiańskich: kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej i litewskiej