ßßß Cookit - przepis na Kulebiak

Kulebiak

nazwa

Wykonanie

ciasto:
500 g mąki
1 szkl mleka
30 g drożdży
50 g oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 marchewka
garść grzybów suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz ziołowy staropolski
3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko
Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości) Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 30- 35 min. po 10 min można zmniejszyć temperaturę do 150st. Na kulebiaku zrobić 2-3 otwory by parował przez nie w czasie pieczenia i nie pękł
tego typu kulebiak pochodzi z podlasia
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/12/kulebiak.html