ßßß
 
            
         Dzisiejszy przepis wywołał sporo kontrowersji, zwłaszcza wśród męskiej części moich znajomych ;) Smalec z fasoli?! Przecież to nie smalec!Weganką nie jestem - nie wyobrażam sobie życia, może nie tyle bez mięsa, co bez mleka, czy serów... Niemniej jednak powyższe "smarowidło" smakuje bardzo dobrze. A kto nie wierzy, niech sprawdzi :)Składniki:puszka białej fasoli1 cebula1 jabłkoziele angielskie (3-4 ziarenka)jałowiec (3-4 ziarenka)3 listki laurowewędzona paprykamajeraneksólpieprzolejCebulę i jabłko obieramy, a następnie kroimy w kostkę.Fasolę blenderujemy (ja część wody odlałam, a część zostawiłam).Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę z jabłkiem. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec i listki laurowe. Podduszamy, aż cebula się zeszkli, a jabłko lekko rozpadnie. Wyjmujemy przyprawy.Mieszamy pastę z fasoli z podduszoną cebulą z jabłkiem. Chwilę blenderujemy, ale tak, aby zostały wyczuwalne cząstki jabłka i cebuli.Doprawiamy majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Podajemy ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Dzisiejszy przepis wywołał sporo kontrowersji, zwłaszcza wśród męskiej części moich znajomych ;) Smalec z fasoli?! Przecież to nie smalec!Weganką nie jestem - nie wyobrażam sobie życia, może nie tyle bez mięsa, co bez mleka, czy serów... Niemniej jednak powyższe "smarowidło" smakuje bardzo dobrze. A kto nie wierzy, niech sprawdzi :)Składniki:puszka białej fasoli1 cebula1 jabłkoziele angielskie (3-4 ziarenka)jałowiec (3-4 ziarenka)3 listki laurowewędzona paprykamajeraneksólpieprzolejCebulę i jabłko obieramy, a następnie kroimy w kostkę.Fasolę blenderujemy (ja część wody odlałam, a część zostawiłam).Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę z jabłkiem. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec i listki laurowe. Podduszamy, aż cebula się zeszkli, a jabłko lekko rozpadnie. Wyjmujemy przyprawy.Mieszamy pastę z fasoli z podduszoną cebulą z jabłkiem. Chwilę blenderujemy, ale tak, aby zostały wyczuwalne cząstki jabłka i cebuli.Doprawiamy majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Podajemy ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.