Wykonanie
Wreszcie doczekaliśmy się prawdziwie letniej pogody. upał, upał i jeszcze raz upał :) Nareszcie
mogę wygrzać moje stare kości. Żeby jednak zbytnio się nie przegrzewać postanowiłam przygotować coś dla ochłody. Efekt mojej pracy znajduje się poniżej!

Składniki:- 6 opakowań
galaretki truskawkowej,- 2 duże
kubki (2x300g) słodkiej
śmietany 30% (może być też 18%),- kubek poziomek,- kubek
jagód,- 3
jaja,- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanka
mąki pszennej,- 1/2 szklanka
mąki ziemniaczanej,- łyżeczka
proszku do pieczenia,-
masło do wysmarowania formy,- rondelek, łyżka, miska, mikser, tortownica,
woda do rozpuszczenia
galaretki.

Wykonanie:1. 4 opakowania
galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej
wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.2. W misce miksuję
jaja z
cukrem, a następnie stopniowo dodaję
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia. Ciasto wlewam do wysmarowanej
masłem tortownicy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.3. jeśli wcześniej przygotowana
galaretka jest już w miarę gęsta (ale wciąż lejąca) ubijam
śmietanę na sztywną pianę. Do
śmietany dodaję
galaretkę i dokładnie miksuję. Masę wylewam na wystudzony
biszkopt i wkładam do lodówki. Powinna być gotowa po ok. 20 -30 minutach.4. Pozostałe opakowania
galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej
wody i studzę.6. Jeśli masa
śmietanowo-galaretkowa już stężała układam na niej
owoce i zalewam wystudzoną
galaretką i wkładam do lodówki.

SMACZNEGO!!!