Wykonanie
Czerwiec to miesiąc, w którym z pewnością królują
truskawki. Można je serwować na tysiące sposobów, a jeden z nich przedstawiam poniżej :)

Składniki:- 6 opakowań
galaretki truskawkowej,- 2 duże
kubki (2x300g) słodkiej
śmietany 30%,- ok. 1/3 kg
truskawek,- 5 jaj,- 1/2 szklanki
cukru- szklanka
mąki pszennej,- szklanka
mąki ziemniaczanej,- łyżeczka
proszku do pieczenia,-
masło do wysmarowania formy,- rondelek, łyżka, miska, mikser, blacha,
woda do rozpuszczenia
galaretki.

Wykonanie:1. W rondelku 4 opakowania
galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej
wody i odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia (tak żeby była lekko lejąca ;-) )2. Do miski wbijam 5 jaj i wsypuję
cukier. Całość miksuję. Dodaję
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i ponownie dokładnie miksuję.3. Ciasto wlewam do wysmarowanej
masłem blachy i piekę ok. 20 min. w temperaturze 180 st. C.Jeśli
galaretka jest już gotowa...4. Ubijam
śmietanę na sztywną pianę i wciąż miksując stopniowo wlewam
galaretkę. Gotową masę wylewam na wystudzone ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.5. Pozostałe dwie
galaretki rozpuszczam w 0,75 l gorącej
wody i studzę.6. Jeśli masa
śmietanowo-galaretkowa jest już gotowa układam na jej powierzchni pokrojone
truskawki i zalewam ostudzona
galaretką. Całość wkładam do lodówki.7. Gotowe ciasto tnę w kostki i zjadam ze smakiem.