ßßß Cookit - przepis na CIASTO PIJAK .

CIASTO PIJAK .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka octu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE
Oddzielamy białka od żółtek
białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli
dodajemy żółtka
mąkę
cukier
ocet
proszek do pieczenia
delikatnie mieszamy łyżką nie miksujemy
tak wymieszane ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
papier smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta wtedy dobrze nam biszkopt odejdzie od blachy
pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni
Po upieczeniu nasączamy biszkopt syropem
SKŁADNIKI NA SYROP
-0,5 litra wody
- sok z 4 cytryn
- 100 gram wódki
- 1 szklanka cukru
wszystko musimy zagotować
następnie studzimy syrop i nasączamy upieczony biszkopt
zostawiamy 0,5 szklanki syropu do nasączenia małych biszkoptów które będą układane na kremie
potrzebujemy paczkę biszkoptów petitki lub babuni
PRZEPIS NA KREM
SKŁADNIKI
- 1 masło roślinne
- 1 budyń śmietankowy na 3/4
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
wlewamy do garnka mleko wsypujemy cukier i rozrobiony budyń wszystko gotujemy po ugotowaniu studzimy
miksujemy 250 gram masła roślinnego na jednolitą masę
dokładamy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy
tak zrobiony krem wykładamy na nasączony syropem biszkopt
moczymy małe biszkopty w reszcie syropu i układamy na masie
polewamy polewa czekoladową
można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/07/ciasto-pijak.html