Wykonanie
Jesień już do nas zawitała, dlatego sezon na wszelkie zupy kremy uważam oficjalnie za otwarty. Dzisiaj mam dla Was rozgrzewającą zupę z
pomidorów. Inspiracją do jej wykonania był przepis z programu Ewy Chodakowskiej. Mnie ta zupa przypadła bardzo do gustu i jest świetną propozycją na jesienne obiady. Warto również wspomnieć, że
pomidory są źródłem potasu, dlatego taka pomidorówka będzie idealna na następny dzień bo intensywnie imprezowym wieczorze!
składniki:0.5
cebuli2 ząbki
czosnku680 g
przecieru pomidorowego100 ml
bulionu2 szklanki
wody1
papryczka chilli1 łyżeczka
ricotty2 łyżki
olejuposypka: łyżeczka pestek dyni, łyżeczka
słonecznika, łyżeczka
sezamubazyliaCebulę i
czosnek przysmażamy na 2 łyżkach
oleju rzepakowego (
cebuli i
czosnku nie trzeba drobno siekam, ponieważ zupa będzie później miksowana). Dodajemy
papryczkę chilli, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw usuwamy nasiona z
papryki. Całość przysmażamy około 5 minut i dodajemy
przecier pomidorowy,
wodę i
bulion. Zupę gotujemy około 15 minut i miksujemy.Wszystkie składniki na posypkę wrzucamy na patelnię i prażymy na złocisty kolor.Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy
orzechową posypką i dodajemy
ricottę i
bazylię.Wartości odżywcze:porcja: 297 gwęglowodany: 29 , 9 g
białko: 15,5 gtłuszcze: 19 , 9 gkalorie: 336 kcal